Stezanje kaiša bilo pogrešno

Agencije
Stezanje kaiša bilo pogrešno

Vašington - Dvojica vodećih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar i Danijel Lei priznali su da su pogriješili u preporukama o mjerama štednje u Evropskoj uniji.

Iako to nije zvaničan stav te međunarodne finansijske organizacije, svjetski i domaći ekonomisti ukazuju na to da bi politiku MMF-a, koja je počivala na stezanju kaiša, samopriznanje moglo da preokrene u pravcu potrošnje.

Protesti protiv mjera štednje, koje je tražio, između ostalih i MMF, obilježili su atinske ulice posljednjih godina.

Potom su dvojica vodećih ekonomista MMF-a u izvještaju pod nazivom "Greške u prognozama rasta" objelodanila da je insistiranje na stezanju kaiša u Grčkoj, Španiji, Portugaliji, bilo pogrešno, prenijele su agencije.

Olivije Blanšar i Danijel Lei priznali su da su prognostičari znatno potcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje koja je u vezi sa fiskalnom konsolidacijom.

To praktično znači da su rezovi u budžetu koje je MMF predložio brže smanjivali potrošnju nego što se ekonomija oporavljala. Rezultat je bio porast nezaposlenosti.

S druge strane, MMF se u uvodnom dijelu izvještaja ogradio od stavova koji su u njemu izneseni i naveo da se oni mogu pripisati isključivo autorima teksta.

- Ono što je tu katastrofalno je da je Evropa i sa projektovanim rastom od 0,1 odsto u ovoj godini jedini region u svijetu koji je poslije pet godina krize gori nego što je bio prije pet godina. Najveća cijena je plaćena u ljudskim žrtvama u smislu ostanka bez posla - objasnio je za RTS urednik sajta makroekonomija.org Miroslav Zdravković.

Fokus

Sudeći prema izjavama prve žene MMF-a Kristin Lagard, u centru pažnje te organizacije ostaće Evropa i Amerika, koje su na ivici recesije. Kako je ona objasnila, mjere i pomoć MMF-a su neophodne zbog velikog uticaja koje te dvije ekonomije imaju po ostatak svijeta. Međutim, nije navela koje će to mjere biti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana