Stend baj aranžman od 1,2 milijarde evra

Željka Diomazet
Stend baj aranžman od 1,2 milijarde evra

SARAJEVO - Poslije gotovo jednomjesečnih pregovora sa delegacijom MMF-a, BiH je postigla sporazum o trogodišnjem stend baj aranžmanu sa MMF-om u iznosu 1,2 milijarde evra. Kako je dogovoreno od tog iznosa, FBiH će pripasti dvije trećine, a RS jedna trećina sredstava.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH i Fiskalnog savjeta Nikola Špirić rekao je poslije sastanka predstavnika Fiskalnog savjeta i delegacije MMF-a da je riječ o trogodišnjem aranžmanu i da vlade na svim nivoima moraju da izvrše rebalans budžeta.

- Do juna se moraju donijeti odluke o korekcijama i rebalansu budžeta i prema dogovoru vlada Federacije BiH kroz različite reforme zakona i uštede mora da uštedi 414 miliona maraka, RS 146 miliona, Savjet ministara 40, a Brčko distrikt deset  miliona maraka. Mora se štedjeti na svim nivoima, smanjivati plate i reformisati socijalna davanja - kazao je Špirić i pojasnio da je riječ o konkretnim potezima vlada entiteta u pripremi rebalansa budžeta. On je istakao da je ovom prilikom BiH govorila jednim glasom.

Šef delegacije MMF-a Kostas Kristou je konstatovao da je BiH progovorila jedinstvenim glasom i da je postignut dogovor o trogodišnjem aranžmanu.

- Vjerujemo da je on dovoljno jak da obezbijedi pristup 1,2 milijarde evra, to je 600 odsto kvote BiH u MMF-u. Osim iznosa BiH je razvila i sveobuhvatni paket politike čiji je cilj održavanje makro ekonomske stabilnosti u srednjoročnom periodu i omogućavanje daljeg rasta u dugoročnom periodu - kazao je Kristou, ističući da će BiH preduzeti mjere ne samo u kratkoročnom periodu, nego sve javne finansije treba da dovedu na održivi nivou u dugoročnom periodu.

Kristou je naglasio da će se reforme u socijalnom sektoru morati sprovesti.

- Biće reforme i o upravljanju javnim finansijama što podrazumijeva smanjenje rashoda u tekućoj potrošnji a ne u kapitalnoj potrošnji, koja će se uvećati značajno u odnosu na prethodnu godinu - kazao je Kristou dodavši da će se u Vašingtonu sprovesti formalne procedure i da vjeruje da će poslije sastanka Upravni odbor odobriti sredstva što će potvrditi i Izvršni odbor.

Niska kamata

Sredstva MMF-a biće raspoređena na godišnjem nivou po 400 miliona evra. Kostas Kristou je rekao da bi prvi dio sredstava mogao da bude operativan u narednih nekoliko mjeseci, kao i da će kamatna stopa biti niska i iznositi 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana