Stend-baj aranžman MMF-a nije ugrožen

Marina Čigoja
Stend-baj aranžman MMF-a nije ugrožen

BANjA LUKA - Stend-baj aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u ovom trenutku nije ugrožen, rekao je juče u Banjoj Luci poslije sjednice Fiskalnog savjeta BiH predsjedavajući Savjeta Nikola Špirić.

On je istakao da su Vlada i Narodna skupština Republike Srpske ispunile sve uslove za povlačenje treće tranše iz aranžmana, te da su i Savjet ministara i Parlament BiH takođe uradili svoj dio posla.

- Iako je Vlada FBiH ispunila obaveze za povlačenje treće tranše, federalni Parlament u srijedu nije usvojio zakon o platama i naknadama u federalnim organima vlasti, koji je uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om - rekao je Špirić.

On je za iduću sedmicu najavio razgovore sa predstavnicima MMF-a kako bi se vidjelo na koji način se može doći do zakona o platama koji će biti prihvatljiv federalnom Parlamentu.

- Vjerujemo da ćemo uspjeti pronaći odgovarajuće rješenje kako ne bi bile ugrožene tranše koje znače stabilizaciju fiskalnog sistema u BiH - kazao je Špirić.

Naveo je da je na sjednici razmatran i globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH od 2011. do 2013. godine, te da su u tom smislu data zaduženja Savjetodavnoj grupi sa rokovima do kada treba da bude urađen prijedlog tog dokumenta.   Stavovi za ovaj dokument, dodao je, trebalo bi da budu usaglašeni do kraja maja.

- Razgovarali smo i o raspodjeli sredstava makrofinansijske pomoći od EU, o čemu su se ranije dogovarali entitetski ministri i ministar finansija BiH. Dogovoreno je da se sredstva predviđena za stabilizaciju budžeta raspodijele po principu 60 odsto FBiH, 30 odsto RS i deset odsto institucijama vlasti BiH - kazao je  Špirić.

Istakao je da je Fiskalni savjet donio zaključak da se zaduže odgovarajuće institucije da u okviru Uprave za indirektno oporezivanje BiH izvrše poravnanje dugovanja za 2006, 2007. i 2008. godinu u roku od 60 dana.

- Tu se radi o značajnim dugovanjima prema budžetu RS, ali i prema ostalim budžetima i jako je bitno da se izvrši to poravnanje - kazao je Špirić.

On je naveo da je Fiskalni savjet zaključio i da se zatraži hitna sjednica Upravnog odbora UIO, kao i da bude sastavljena analiza stanja u Upravi, te da se pozovu nadležne institucije radi preduzimanja neophodnih koraka kako ono ne bi ugrožavalo stabilnost fiskalnog sistema.

Milan Cuc

Predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc rekao je da će MMF ostaviti vlastima FBiH još nekoliko dana za usaglašavanje zakona o platama i naknadama koje se osiguravaju iz federalnog budžeta, iako je rok za to istekao 31. marta, javile su agencije.

On je pojasnio da je MMF-u trenutno važnije donošenje kvalitetnog zakona nego rok do kojeg će on biti usvojen.

- Neusvajanje zakona u ovom obliku dobra je prilika da se neki njegovi dijelovi poprave - naglasio je Cuc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana