Štednja u evrima sigurna

Jelena Bjelica
Štednja u evrima sigurna

Banjaluka - Zbog pogoršanja ekonomske krize posljednjih dana se vode žustre polemike da li je došlo vrijeme da se prodaju evri i kupe dolari ili treba čekati da se trend okrene, a domaći ekonomisti savjetuju stanovnicima BiH da štednju ostave u evrima.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je dolar posljednjeg mjeseca dostigao nerealnu vrijednost, jer se za jedan dolar može dobiti 1,62 KM.

- To nije zabilježeno u posljednje tri godine i ne bih savjetovao stanovnicima BiH da prodaju evre ili da ih mijenjaju u dolare. Trenutno je dolar precijenjen, jer ima veliku vrijednost i ko god sada evre proda i kupi dolare za mjesec ili najkasnije u septembru će konstatovati da je izgubio - istakao je Pavlović i dodao da je sada nerealna vrijednost dolara i da je on padao i na 1,27 u odnosu na KM.

Evro je pao na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednje dvije godine pa se za jedan evro dobije 1,21 dolar.

U odnosu na avgust prošle godine evro se prema dolaru strmoglavio čak 16,5 odsto - kurs je sa 1,45 pao na 1,21.

- Evro je trenutno nestabilan zbog nepovoljne političke i ekonomske pozicije Evropske unije i svih problema koji su se pojavili sa Grčkom, kao i Španijom i Portugalijom. Trend pada evra u odnosu na dolar se sigurno neće nastaviti, jer u Briselu rade na aktivnostima koje su vezane za finansiranje dugova i problema koji postoje u članicama EU - objasnio je Pavlović.

Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić je istakao da odnos dvije najveće svjetske valute, dolara i evra, u posljednje dvije godine stalno varira.

- Građani BiH ne treba da mijenjaju evre u dolare, jer time prave samo dodatni trošak. Neka zadrže ono što imaju, jer će se situacija i dalje mijenjati, ali evro sigurno neće dalje padati u odnosu na dolar - rekao je Hasić.

Valutni rizik

Ekonomisti ističu da bi građani s prosječnom ušteđevinom trebalo u sadašnjim okolnostima da teže smanjenju svih rizika, pa tako i valutnih.

Valutni rizik se minimalizuje u slučaju da je štednja u onoj valuti u kojoj se troši ili ima kreditno zaduženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana