Štednja omogućava nove investicije

Glas Srpske
Štednja omogućava nove investicije

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da se nada da će građani nastaviti da vjeruju komercijalnim bankama, iako se ove godine Svjetski dan štednje 31. oktobar obilježava u uslovima finansijske krize koja je zahvatila cijeli svijet, a čije se indirektne posljedice osjećaju i u BiH.

Kozarić je izjavio agencijama da štednja postaje jedan od ključnih generatora kreditiranja, omogućava nove investicije, razvoj zemlje, nova radna mjesta, te poboljšanje standarda građana i dodao da i banke u BiH treba da cijene svoje deponente i nagrade njihovo povjerenje.

Prema podacima Centralne banke BiH, depoziti građana BiH kod banaka na kraju septembra iznosili su 5,8 milijardi maraka i veći su za više od milijardu maraka ili 21 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da od ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju čine oko 2,3 milijarde KM ili 40,4 odsto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,5 milijardi KM ili 59,6 odsto.

Oko dvije milijarde KM ili 32 odsto su depoziti u domaćoj valuti, oko 3,4 milijarde ili 60 odsto u evrima, a oko 400 miliona maraka ili osam odsto u ostalim stranim valutama.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS ukupni depoziti stanovnika RS u bankama Srpske u prvom polugodištu ove godine su 1.179.719.000 maraka, što je 24 odsto od ukupnih depozita i osam odsto više u odnosu na 31. decembar 2007. godine, a u posljednja tri mjeseca povećana su za još 95 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana