Štednja građana Srpske bezbjedna

Nada Branković
Štednja građana Srpske bezbjedna

BANjA LUKA - Bankarski sektor RS stabilan je i bezbjedan, banke dobro posluju i ispunjavaju sve svoje zadate ciljeve, tako da građani mogu u njih da imaju puno povjerenje.

Ovo je izjavio ministar finansija RS Aleksandar Džombić nakon jučerašnjeg sastanka sa direktorima banaka sa sjedištem u Srpskoj i direktorima filijala banaka koje imaju sjedište u FBiH, a posluju na teritoriji RS o aktuelnoj finansijskoj situaciji u BiH.

- Prema izvještaju i procjenama Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke o uticaju svjetske krize, zemlje u razvoju, a samim tim RS i BiH, neće osjetiti direktne efekte krize - istakao je Džombić.

Mogući indirektni efekti, precizirao je Džombić, koji bi mogli zadesiti RS i BiH su pritisak na povećanje kamatnih stopa i eventualni nedostatak kapitala za dalji kreditni rast, kao i odsustvo stranih investicija.

- Nema mjesta nervozi, a štedni ulozi građana RS apsolutno su bezbjedni u bankama i bankarskom sistemu Srpske. Sve konvertibilne marke koje su u opticaju pokrivene su deviznim rezervama, odnosno evrima - naveo je Džombić.

Dodao je da je Centralna banka BiH dužna da na zahtjev banaka u roku od 24 do 48 časova obezbijedi sve količine novca koje banke trebaju da bi se novac građanima isplatio, ako oni to zahtijevaju.

Dodao je da likvidnost banaka i bankarskog sistema u BiH i RS zavisi isključivo od njihove solventnosti i strukture njihovog bilansa.

- Na sjednici Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita preduzeće se mjere da se dosadašnji osigurani štedni ulog sa 7.500 poveća na 15.000 maraka - istakao je Džombić.

Napomenuo je da se u narednom periodu može očekivati smanjenje stranih investicija.

- RS ipak ima jedan ogroman potencijal, a to je elektroenergetski sistem i mnogi strani investitori zainteresovani su za njega. Zato smatram da u narednom periodu u tom sektoru investicija neće nedostajati - izjavio je Džombić.

IRB RS

Džombić je istakao da IRB RS i Srpska sva raspoloživa sredstva drže u komercijalnim bankama RS, zato što im je to trenutno najbezbjednija opcija.

- Preko Investiciono-razvojne banke RS, od početka godine putem povoljnih kreditnih linija plasiramo sredstva prema krajnjim korisnicima, sa kamatnom stopom između četiri i 7,5 odsto na godišnjem nivou, što je značajno niže od konkurencije i već je dalo efekte na smirivanje kamatnih stopa - navodi Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana