Štediše dobijaju 9,1 miliona KM

Marina Čigoja
Štediše dobijaju 9,1 miliona KM

BANjALUKA - U Republici Srpskoj juče je počela isplata prve od deset polugodišnjih rata po osnovu treće emisije obveznica stare devizne štednje u iznosu od 9,19 miliona maraka, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Od ovog iznosa, oko 8,17 miliona KM odnosi se na glavnicu, dok preostali dio predstavlja sredstva na ime kamate.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Republika Srpska 30. septembra 2010. godine emitovala obveznice po osnovu izmirenja duga za staru deviznu štednju.

- Emitovane su obveznice u iznosu od 81.721.367 maraka za 4.431 štedišu. Obveznice su nominalne vrijednosti od jedne marke, sa rokom dospijeća od pet godina od dana emisije i sa fiksnom kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje. Otplata je predviđena u deset polugodišnjih rata - ističe se u saopštenju.

Dodaju da je 31. decembra 2010. godine zatvoren rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju stare devizne štednje.

- Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge je zadužena da do 31. marta 2011. godine obradi sve zaprimljene zahtjeve. Poslije toga, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima u Republici Srpskoj, uslijediće gotovinska isplata verifikovanih iznosa u iznosu do maksimalno 2.000 maraka - navode u Ministarstvu.

Dodaju da će za dio štediša koji imaju verifikovanu štednju do 2.000 maraka, gotovinskom isplatom obaveza prema njima biti u cijelosti isplaćena.

- Za preostali broj štediša i preostali iznos verifikovanih obaveza vršiće se četvrta emisija obveznica - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Isplata

U Ministarstvu finansija RS kažu da je obezbjeđenje sredstava za redovnu isplatu dospjelih kupona emitovanih obveznica najbolji dokaz da su obveznice Republike Srpske sigurne i da su sve buduće aktivnosti vezane za pitanje stare devizne štednje nesporne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana