Štedišama treća rata krajem avgusta

Željka Bašić
Štedišama treća rata krajem avgusta

BANjA LUKA - Vlada RS promijenila je izvor u isplati rata po osnovu dužničke hartije od vrijednosti stare devizne štednje RS, tako da će se treća rata deviznim štedišama isplatiti u avgustu ove godine sa računa posebnih namjena, odakle će se finansirati i isplata ostalih rata obuhvaćenih isplatnim rokom.

Ovo je juče rekao na konferenciji za novinare u Banjoj Luci  ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

 - Ovo je najbolja hartija od vrijednosti koja egzistira na tržištu kapitala RS. Njena trenutna tržišna vrijednost je 90 odsto od nominalne vrijednosti. Prva rata isplaćena je 28. avgusta prošle godine, druga je isplaćena u februaru ove godine, a treća će se isplatiti 28. avgusta, i bez problema nastaviće se isplata ostalih rata - objasnio je Džombić i napomenuo da je rok verifikacije starih deviznih štediša produžen do kraja ove godine.

Emisija obveznica biće 28. februara naredne godine na osnovu novoverifikovanih starih deviznih štediša.

Na računu posebnih namjena, Džombić kaže da ima dovoljno sredstava i da ona trenutno iznose 950 miliona maraka.

On je potvrdio da su budžetski prihodi manji u odnosu na prošlu godinu, ali da nema problema u isplatama obaveza koje su predviđene rebalansom budžeta do kraja godine.

- Izvršenje budžeta iznosi 95 odsto u odnosu na finansijski plan. Najveći izostanak prihoda u budžetu je po osnovu indirektnih poreza. Dnevni priliv od indirektnih poreza iznosi 5,2 miliona maraka, a prošle godine iznosio je 5,7 miliona maraka - zaključio je Džombić.

Dodatna ušteda

Aleksandar Džombić kaže da odluka da se obveznice u isplati stare devizne štednje isplaćuju sa računa posebnih namjena za ratu iz februara i ostalih rata iz ove godine predstavljaju plan budžetskih ušteda u RS, s tim da se obezbijede izvori koji po svojoj strukturi i namjeni odgovaraju izmirenju ovih obaveza. To predstavlja dodatnu uštedu pored 70 miliona maraka koje su uvrštene u rebalans budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana