Stečaj u nekadašnjem gigantu okončan: Ko je ostao "kratkih rukava"?

Danijela Bajić
Stečaj u nekadašnjem gigantu okončan: Ko je ostao "kratkih rukava"?

PALE - Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu nakon 18 godina zaključio je stečajni postupak nad Drvnom industrijom “Bjelašnica” Podgrab, nekadašnjim paljanskim gigantom, zbog nedostatka stečajne mase ovog preduzeća.

Stečajni postupak u ovom preduzeću, čija su dugovanja bila teška oko 3,3 miliona maraka i koje je zapošljavalo 200 radnika, otvoren je u aprilu 2006. godine. Dužnost stečajnog upravnika ovog preduzeća 2018. godine preuzeo je Dragomir Stjepanović iz Rogatice, koji je tom prilikom zatekao neriješen status 30 stanova u vlasništvu stečajnog dužnika, zatim dva poslovna prostora i pet garaža. Na kraju su, kazao je za “Glas Srpske” Stjepanović, ostala neriješena dva stana i jedan poslovni prostor, za šta se vodi sudski postupak.

- Nadležni sud me ovlastio da nakon okončanja ovog stečajnog postupka mogu registrovati stečajnu masu i nastaviti započete postupke pred sudom. To ću uraditi čim dobijem rješenje i ovo privesti kraju po Zakonu o stečaju - kazao je Stjepanović dodajući da je tokom stečajnog postupka namireno izuzetno malo povjerilaca.

Prema njegovim riječima, povjerioci višeg isplatnog reda, odnosno radnici koji su zatečeni u preduzeću prilikom otvaranja stečajnog postupka,  namireni su u stoprocentnom iznosu, dok ostali još nisu dobili ni marke.

- Postupak je trajao neuobičajeno dugo zbog brojnih problema koji su pratili sam proces. Ostalo je još oko 3,2 miliona KM neizmirenih potraživanja povjerilaca. Takođe, u ovom postupku nisu pokriveni ni troškovi prema stečajnom upravniku, blizu 40 odsto iznosa je ostalo neizmireno - rekao je Stjepanović.

Povjerioci koji, nažalost, ostanu nenamireni mogu da, istakao je on, tuže vlasnika, odnosno osnivača firme, u šta se malo ko upušta.

Kako je navedeno u dokumentu Okružnog privrednog suda u Istočnom  Sarajevu, objavljenom na sajtu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), prije 17 godina predložena je reorganizacija ovog preduzeća, do koje nikada nije došlo.

- Rješenjem Osnovnog suda u Sokocu od 27. aprila 2006. godine otvoren je stečajni postupak nad imovinom pravnog lica AD “Bjelašnica” Pale, Podgrab - navedeno je u obrazloženju Okružnog privrednog suda u Istočnom  Sarajevu, gdje stoji da je kod suda u Sokocu ispitno ročište održano 26. juna 2006. godine.

Tom prilikom utvrđeno je da su potraživanja radnika iznosila 89.244 KM. S  druge strane, potraživanja povjerilaca iz opšteg isplatnog reda iznose 3,17 miliona KM.

IMOVINA

U dokumentu Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu navedeno je da je imovina stečajnog dužnika unovčena u proteklih šest godina, te je ostvaren priliv u iznosu od 208.328 KM, što je utrošeno na namirenje troškova stečajnog postupka i dugova stečajne mase. U toku postupka Odbor povjerilaca je održao ukupno 36 sjednica, a stečajni  upravnik je redovno izvještavao sud o preduzetim radnjama u vezi sa unovčenjem stečajne mase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana