Stečaj posvađao akcionare i upravnika

Jelena Bjelica
Stečaj posvađao akcionare i upravnika

Banjaluka - Savez udruženja malih akcionara RS ne odustaje od zahtjeva za prekid stečaja u banjalučkoj “Fruktoni”, dok stečajni upravnik tvrdi da je to nemoguće i da ovo preduzeće više nikada neće moći da radi.

Mali akcionari okupili su se ispred Okružnog privrednog suda u Banjaluci kako bi prekinuli licitaciju za prodaju opreme ovog preduzeća, na kojoj i nije bilo zainteresovanih kupaca.

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović istakao je da sud može da prekine stečaj jer je podignuta optužnica protiv onih koji su doveli “Fruktonu” do propasti.

- Poslije toga treba da se zabrani raspolaganje akcijama Nedeljku Popoviću i Iliji Sirovini, koji su većinski vlasnici. Kada se njima zabrani pravo na raspolaganje imovinom u “Fruktoni”, ostaju samo mali akcionari. Potom

Poreska uprava treba da pretvori potraživanja u akcije, a akcionari da formiraju skupštinu. Onda bi se obratili IRB-u da podrži pokretanje “Fruktone” i ona može da radi za nekoliko mjeseci - kazao je Jugović i dodao da licenca nije izgubljena.

S druge strane, stečajni upravnik Dušan Kovačević demantuje da “Fruktona” još uvijek ima licencu, jer je, kako kaže, izgubila 2003. godine prilikom privatizacije.

Naglasio je da se stečajni postupak ne može prekinuti, a i kada bi mogao, teško da bi ovo preduzeće više ikad moglo da radi.

- Da se i počne sa radom, “Fruktona” bi odmah morala da isplati oko tri miliona maraka izvršnih presuda, koliko je od sada nagomilano. Osim toga, ko će platiti 29 miliona prispjelih potraživanja, poslije čega bi tek “Fruktona” mogla početi da radi, a i oprema je stara oko 40 godina  - istakao je Kovačević.

Potvrđena optužnica

Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pomoćnika direktora banjalučke područne jedinice Poreske uprave RS Vitomira Đukića, koji se tereti za nesavjestan rad u službi u slučaju prodaje zemljišta preduzeća “Fruktona”.

Potvrđena je i optužnica protiv predsjednika Upravnog odbora i Skupštine akcionara “Fruktone” Nedeljka Popovića, te direktora preduzeća “Interinvest krajs” Slobodana Župljanina, koji se terete za oštećenje i povlašćivanje povjerilaca.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana