Stanovništvo uštedjelo rekordnih 10,25 milijardi

Igor Pilipović
Stanovništvo uštedjelo rekordnih 10,25 milijardi

Banjaluka - Štednja stanovništva u domaćim bankama dostigla je na kraju septembra rekordnih 10,25 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH.

Depoziti stanovništva na kraju septembra činili su 59,6 odsto ukupnih, a povećani su za 633,5 miliona KM ili 6,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. U Centralnoj banci ističu da štednja stanovništva raste konstantno od 2008. godine kada je izbila globalna finansijska i ekonomska kriza. Taj rast kretao se godišnje u rasponu od osam do 15 odsto, što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 5,05 milijardi KM ili 97 procenata.

- To je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost i rezultat je i postojanja sistema osiguranih depozita, čime je pružena adekvatna zaštita štediša - naveli su u Centralnoj banci BiH.

U strukturi štednje oročeni i štedni depoziti dominiraju sa 5,41 milijardu KM ili 52,8 odsto ukupnih depozita stanovništva, dok transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 4,84 milijarde ili 47,2 odsto. Prva kategorija štednje je, međutim, imala rast od samo 0,1 odsto, dok je štednja na transakcionim računima porasla za 16,3 procenta, a depoziti po viđenju 13,7 odsto.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Milan Radović izjavio je povodom Svjetskog dana štednje da stanovništvo najviše štedi u domaćoj valuti i evru.

- Razlog za to su kamatne stope, koje su na štednju u tim valutama i najviše - rekao je Radović.

Štednja je jedna od najvažnijih usluga banaka iako je u posljednje vrijeme došlo do značajnog pada kamate, što destimuliše štediše da novac drže u bankama. U Novoj banci Banjaluka ističu da niz godina kreiraju i pružaju usluge različitih modela štednje.

- Još od početka 2010. godine bilježimo pozitivan trend u štednji građana. Zahvaljujući marketinškoj kampanji "Štedi jer vrijedi", štednja i depoziti građana su u 2016. godini nastavili trend rasta. U prva tri kvartala 2016. oročeno je novih 50,1 milion KM, što predstavlja rast depozita stanovništva za 6,74 odsto u odnosu na kraj prošle godine. Nova banka u ukupnom rastu depozita stanovništva u BiH u ovoj godini učestvuje sa 12,06 odsto - istakli su u Novoj banci.

Agencija za osiguranje depozita BiH garantuje za sve depozite u iznosu do 50.000 KM. Uloga ove agencije u praksi je došla do izražaja prilikom kolapsa Bobar banke i Banke Srpske poslije kojeg je obeštetila sve njihove klijente čiji depoziti nisu prelazili 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana