Stanovnici dužni 2,15 milijardi KM

Marina Čigoja
Stanovnici dužni 2,15 milijardi KM

Banjaluka - Ukupna zaduženost građana Republike Srpske po kreditima banaka na kraju prvog kvartala ove godine iznosila je 2,15 milijardi maraka, odnosno 1.505 KM po stanovniku.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema za prvi kvartal ove godine navodi se da je zaduženost po stanovniku po kreditima banaka na kraju prošle godine iznosila 1.501 KM.

Na kraju 2009. godine zaduženost po stanovniku iznosila je 1.393 KM, dok je 2010. godine bila 1.407 KM.

Rukovodilac Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS SNjOT Marko Đogo kaže da zaduženost građana još nije alarmantna, te su stanovnici Srpske, kada se gleda zaduženost u odnosu na broj zaposlenih i prosječne plate, još uvijek u povoljnijem položaju od Hrvatske.

S druge strane, kaže, građani RS su duplo zaduženiji od stanovnika Srbije i Makedonije.

- Hrvatska je dostigla gornju granicu zaduživanja. Sigurno je da je nešto manjem rastu zaduženosti kod nas doprinijela i restriktivnija politika banaka pri odobravanju kredita - kazao je Đogo.

On je istakao da se u budućnosti očekuje rast kredita po stopi rasta privrede. Do 2008. godine stopa rasta kredita iznosila je i do 30 odsto, a privreda je tada rasla od tri do pet odsto.

- Imali smo munjevit rast zaduživanja uz dosta spor privredni rast, dok se u budućnosti očekuju ujednačavanja tih odnosa. Neće više biti kreditne ekspanzije kao ranije - kazao je Đogo.

Na kraju marta ove godine ukupni krediti građanima iznosili su 2,195 milijardi KM. Banke iz RS plasirale su 1,647 milijardi maraka ili 75 odsto.

Prema ročnoj strukturi ukupnih kredita 14 odsto su kratkoročni krediti, a 86 odsto su dugoročni krediti.

- Prema namjenskoj strukturi kredita građanima, najveće učešće od 65 odsto imaju kratkoročni i dugoročni krediti za opštu potrošnju u iznosu od 1,4 milijarde KM - navodi se u izvještaju.

U namjenskoj strukturi kredita za opštu potrošnju preovladavaju nenamjenski gotovinski krediti, čiji je iznos na kraju prvog tromjesečja bio 1,06 milijardi KM sa stopom pada od jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu.  

Krediti građanima po karticama i prekoračenja po računima ukupno iznose 174 miliona KM i imaju stopu rasta od četiri odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Krediti iskorišćeni za kupovinu robe široke potrošnje, automobila, hartija od vrijednosti, lombardni krediti i drugi iznose 140,7 miliona KM, dok ostali krediti za opštu potrošnju koji nemaju određenu namjenu iznose 52,6 miliona maraka.

MKO

Mikrokreditni sektor u RS za prva tri mjeseca poslovao je sa gubitkom od od 1,01 miliona KM.

Ukupan prihod mikrokreditnih organizacija na kraju prvog tromjesečja bio je 9,2 miliona KM sa stopom pada od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupni rashodi na kraju prvog tromjesečja iz redovnog poslovanja iznosili su su 10,6 miliona KM i imaju pad od 12 odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana