Stanove nema ko da kupi

Agencije
Stanove nema ko da kupi

Beograd - Iako su cijene sve niže, pad broja kupaca stanova u Srbiji u posljednjih pet godina ne jenjava. Građevinska industrija stagnira, a usljed nedovoljne kupovne moći stanove nema ko da plati.

Na kredit je 2008. kupljeno oko 15.500 nekretnina, a prošle godine oko 60 odsto manje.

Onih koji nekretnine nude na prodaju sve je više, onih koji mogu da ih kupe sve manje. Iako su u nekim gradovima cijene pale i za trećinu, u Leskovcu i Subotici za kvadrat rijetko ko može da izdvoji od 300 do 800 evra, prenio je RTS.

Neke agencije za promet nekretnina stavile su katanac na vrata, a kupaca je i dvostruko manje nego prije pet godina.

Ljubiša Nikolić iz Agencije za promet nekretnina u Leskovcu je rekao da se traže male kuće od oko 15.000 evra i jednosobni stanovi i garsonjere.

- Što se tiče dvosobnih i trosobnih stanova, to je apsolutno misaona imenica. Ili kuće recimo visoke vrijednosti, od 35.000 na gore, to nema šanse - rekao je Nikolić.

Vesna Hajagoš iz Agencije za promet nekretnina u Subotici je rekla da ne vjeruje da će se cijene vratiti još dugi niz godina, jer da bi se to desilo, potrebno je da se pojavi veliki broj kupaca i da poraste standard stanovništva.

U glavnom gradu, u posljednjih pet godina, rekli su agenti, cijene su pale za 300 do 500 evra po kvadratu, osim za one najkvalitetnije stanove, čiji kvadrat i dalje košta više od 2,5 hiljada evra.

- Statistički je možda došlo do opadanja obima posla, ali je kvalitet tih nekretnina koje su prodate u poređenju sa ranijim nekim periodom dosta veći - rekao je Aleksandar Jugović iz Agencije za promet nekretnina u Beogradu.

Prema njegovim riječima, Beograd je prilično specifičan u odnosu na ostale dijelove Srbije, jer je kao prestonica najrazvijeniji.

Bez obzira na subvencije, visoke kamatne stope stambenih kredita i dalje odvraćaju ljude sa prosječnom srpskom platom od kupovine stana.

Goran Rodić iz Privredne komore Srbije je rekao da je potreba za stanovima i dalje jako velika.

- Stari stambeni fond kojim raspolaže Srbija u ovom trenutku je 30 odsto spreman za debelu rekonstrukciju, jer uslovi stanovanja nisu onakvi kakve zakon i propis nalaže - rekao je Rodić.

Region

Kvadrat stana u Budimpešti košta od 800 do 1.250 evra, dok je Ljubljana u nekim dijelovima jeftinija od Beograda. Jeftiniji od nekih beogradskih su i stanovi na Crnogorskom primorju, koje važi za regiju sa najskupljim kvadratom u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana