Stan u Njujorku i ambasada u Bonu idu na procjenu

Željka Domazet
Stan u Njujorku i ambasada u Bonu idu na procjenu

SARAJEVO - Radna komisija za sprovođenje Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ na jučerašnjem sastanku u Sarajevu dogovorila je da se angažuju procjenjivačke kuće koje će dati realnu cijenu stana u Njujorku i ambasade u Bonu, poslije čega će se ići u prodaju ovih nekretnina.

- Pošto su se pojavile razne špekulacije oko prodaje tih nekretnina dogovorili smo se da angažujemo procjenjivačke kuće iz Njemačke i Amerike koje će dati realnu cijenu tih objekata tako da ćemo za idući sastanak u Zagrebu imati te cijene i ići sa prijedlogom vladama da daju saglasnost na prodaju tih nekretnina - kazao je predstavnik BiH za sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ Adnan Hadžikapetanović.

Zemlje sukcesori su na jučerašnjem sastanku konstatovale da je primopredaja objekata koji su pripali svim zemljama članicama u prvoj fazi uspješno okončana.

Jedino je, kako je rečeno, ostalo sporno pitanje primopredaje rezidencije u Rimu.

Na sastanku je razgovarano i o primopredaji objekata iz druge faze. BiH do kraja ove godine treba da dobije stan u Milanu, ambasadu u Otavi, rezidenciju u Beču i ambasadu u Ankari.

- Time bi druga faza bila završena - kazao je Hadžikapetanović dodavši da je bilo riječi i o trećoj fazi koja treba da bude okončana do 31. avgusta sljedeće godine, kada bi BiH trebalo da dobije ambasadu u Španiji i ambasadu u Oslu u Norveškoj.

Ovlašteni pregovarač Srbije Vladimir Ćurguz je kazao da proces u koji je ova radna grupa ušla prije osam mjeseci teče po planu.

- Mi nismo ni davali ni uzimali nego dijelili ono što je zajedničko i to ćemo činiti i dalje. To je značajan proces za uspostavljanje međusobnog povjerenja. Uvijek ima i otvorenih pitanja, ali sva ta pitanja u međusobnom dijalogu se mogu riješiti - kazao je Ćurguz.

Ovlašteni pregovarač Hrvatske Petar Kuzovinac je istakao da se posao započet u Beogradu poslije dugog perioda zastoja realizuje na dobrim temeljima.

- Nije došlo do primopredaje rezidencije u Rimu i to je jedina nekretnina koja u prvoj fazi primopredaje nije izvršena jer je došlo do različitih stavova po pitanju ove nekretnine - kazao je ovlašteni pregovarač Slovenije Aljaž Gosnar.

Pohvaljen je i rad ekspertske grupe za umjetnička djela koja radi paralelno sa Zajedničkom radnom grupom.

Neka umjetnička djela već su razmijenjena, a sastanak eksperata biće uskoro održan u Skoplju.

Kvote

Prema kvotama koje su određene sporazumom o sukcesiji, BiH pripada 15 odsto vrijednosti predmeta sukcesije, Srbiji 39,5 odsto, Hrvatskoj 23 odsto, Sloveniji 14 odsto i Makedoniji osam odsto.

Do sada je predato 12 objekata, do kraja godine bi trebalo da se izvrši primopredaja još toliko, a u trećoj fazi koja bi trebalo da se okonča 31. avgusta i preostali objekti.

Do sada je raspodijeljeno pedesetak objekata od 127 koliko ih ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana