Stabilne cijene hrane na berzama

Glas Srpske
Stabilne cijene hrane na berzama

NjUJORK - Cijene hrane na svjetskim trgovinskim berzama su se stabilizovale, ali se neće vratiti na nivo od prije 2008. godine, u kojoj je došlo do vrtoglavog poskupljenja sirovina, saopštio je Svjetski program za hranu a prenose agencije.

- Tada je to podstaklo inflaciju u mnogim zemljama u razvoju - navodi se u saopštenju Svjetskog programa za hranu.

Dalje ova agencija Ujedinjenih nacija navodi da uprkos stabilizaciji cijena hrane na svjetskom nivou, one uporno ostaju visoke u mnogim zemljama u razvoju, a taj trend dodatno pogoršava svjetska privredna kriza, koja ugrožava izvozne poslove i investicije.

Zamjenica izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu, Šila Siulu naglašava da su se svjetske cijene hrane stabilizovale na održivom nivou, uprkos činjenici da su globalne zalihe u ovom sektoru najniže za posljednje dvije decenije.

- Svjetske cijene osnovnih žitarica - pšenice, kukuruza i riže - koje su u 2008. znatno odskočile, takođe su u ovom periodu postale stabilne - istakla je Šila Sisulu.

Ona, međutim, napominje da u Africi cijene hrane ipak nisu opale u istoj mjeri kao drugdje u svijetu.

- To dodatno otežava i onako težak položaj stanovništva u afričkim zemljama gdje je problem nestašice hrane decenijama prisutan. Mnoge zemlje nisu u mogućnosti da nabavljaju hranu a zna se šta taj problem nosi sa sobom i kako utiče na siromašno stanovništvo - kazala je Šila Sisulu.

Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), svjetska privreda će ove godine, zbog finansijske krize, zabilježiti pad za 1,4 odsto, ali bi u 2010. trebalo ponovo da počne rasti.

- Stopa rasta svjetske privrede naredne godine trebala bi da bude po stopi od 2,5 odsto - saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Pomoć

Svjetski program za hranu je Agencija Ujedinjenih nacija koja s koji prikuplja i distribuiše hranu i druge potrepštine populacijama koje pate od prirodnih katastrofa i gladi. Pomaže nacijama u kojima postoji takva populacija u prijemu i distribuciji hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana