Sta­bi­li­zo­va­no stanje u Bir­ču

Go­ran Ma­una­ga
Sta­bi­li­zo­va­no stanje u Bir­ču

Zvor­nik - Stanje u Fa­bri­ci gli­ni­ce "Bi­rač" u Zvor­ni­ku sva­kim da­nom sve je bolje u odno­su na ka­tas­tro­fal­nu si­tu­aci­ju ko­ju smo za­te­kli u apri­lu, a na proljeće vi­še ne bi tre­ba­lo da bu­de pro­ble­ma sa li­kvi­dnoš­ću, ni u "Bir­ču", ni u i za­vi­snim pre­du­ze­ći­ma.

Izja­vio je to ste­čaj­ni upra­vnik u zvor­ni­čkoj fir­mi La­zo Đur­đe­vić i do­dao da ste­čaj ide u do­brom prav­cu.

- U pro­te­klom pe­ri­odu bi­lo je te­ško u "Bir­ču" održa­ti li­kvi­dnost, a po­go­to­vo nas­ta­vi­ti pro­ces proi­zvodnje, ali je stanje šest mje­se­ci po­sli­je uvo­đenja ste­ča­ja, sva­kim da­nom sve bolje. Raz­go­va­rao sam s di­re­kto­rom "Alu­mi­ne" i na proljeće se oče­ku­je mno­go bolje stanje, jer ta­da vi­še ne bi tre­ba­lo da bu­de pro­ble­ma s li­kvi­dnoš­ću u "Bir­ču" i za­vi­snim pre­du­ze­ći­ma - is­ta­kao je Đur­đe­vić.

Na­gla­ša­va da je ri­ječ o fir­mi ko­ja ima ka­dro­ve, opre­mu i odli­čnu per­spe­kti­vu, ali ko­ja naj­vi­še za­vi­si od du­ži­ne tra­janja par­ni­čnih pos­tu­pa­ka.

- Da tu ima­mo čis­tu si­tu­aci­ju već bi­smo mo­gli da ide­mo u re­or­ga­ni­za­ci­ju i da tra­ži­mo stra­te­škog par­tne­ra - re­kao je Đur­đe­vić.

Ka­zao je da je naj­ve­će pri­javljeno po­tra­ži­vanje pre­ma "Bir­ču", od uku­pno 190 mi­li­ona KM po­tra­ži­vanja ko­je je u su­du ospo­rio, ima­la Ukio ban­ka ko­ja je tra­ži­la 155 mi­li­ona KM. Do­da­je da os­ta­li dio su­me otpa­da na po­tra­ži­vanja ko­ja ima­ju Po­res­ka upra­va RS, pre­du­ze­će "Srbi­ja gas" i još ne­ko­li­ko manjih po­vje­ri­la­ca.

- Uku­pno je bi­lo 107 pri­ja­va po­tra­ži­vanja po­vje­ri­la­ca. Do sa­da sam se na dva ro­či­šta izja­snio o 90. Me­đu os­ta­lih 17 pri­ja­va po­tra­ži­vanja, za ko­je će izjašnjavanje bi­ti na ro­či­štu u ja­nu­aru, je i "Alu­mi­na" ko­ja po­tra­žu­je 70 mi­li­ona KM. Ali to je za­vi­sno pre­du­ze­će i ne­će bi­ti pro­ble­ma. Tu je i još je­dna fir­ma iz Srbi­je i ne­ko­li­ko manjih po­tra­ži­vanja - ka­že Đur­đe­vić.

Do­dao je da oni či­ja su po­tra­ži­vanja ospo­re­na u na­re­dnih 30 da­na mo­gu da po­dne­su pri­ja­vu sud­skim pu­tem i da na taj na­čin tra­že ospo­re­ne izno­se.

- Pra­vni ek­sper­ti, s ko­ji­ma će­mo ovih da­na ima­ti sas­ta­nak, da­će svo­je mišljenje o to­me ko­je smo mi par­ni­čne pos­tup­ke oba­ve­zni da po­kre­ne­mo, a ko­je će, naj­vje­ro­va­tni­je, da po­kre­nu dru­gi. Pre­tpos­tavljam da će pos­tu­pak po­kre­nu­ti Ukio ban­ka u je­dnom di­je­lu, a mi će­mo u dru­gom. Ti pos­tup­ci će du­go tra­ja­ti - ka­že Đur­đe­vić.

Pred­sje­dnik Sin­di­ka­ta "Bir­ča" Ra­di­slav Sto­ja­no­vić ka­že da u fa­bri­ci sve fun­kci­oni­še nor­mal­no.

- Sad ima­mo po­tpu­nu si­gur­nost u ra­du, ru­ko­vod­stvo do­bro obavlja svoj po­sao i sa­ra­đu­je sa Sin­di­ka­tom. Ra­dni­ci vi­še ne stra­hu­ju od otpu­štanja - ka­že Sto­ja­no­vić.

Upra­va Kri­mi­na­lis­ti­čke po­li­ci­je MUP-a Re­pu­bli­ke Srpske ne­da­vno je Spe­ci­jal­nom tu­ži­laš­tvu RS po­dni­je­la če­ti­ri iz­vje­šta­ja pro­tiv se­dam državljana Li­tva­ni­je ko­ji su upravljali Fa­bri­kom gli­ni­ce "Bi­rač". Vla­da RS je u apri­lu, na pri­je­dlog Ko­or­di­na­ci­onog ti­ma za pra­ćenje stanja u "Bir­ču", da­la sa­gla­snost Po­res­koj upra­vi RS da se u toj fa­bri­ci otvo­ri ste­čaj­ni pos­tu­pak.

Na­bav­ka

Đur­đe­vić ka­že da po­vje­ri­oci ko­ji ima­ju po­tra­ži­vanja ri­jet­ko da­ju ro­bu bez ga­ran­ci­je ili avan­sa.

- Ali mi s tim ne­ma­mo pro­ble­ma iako je u to­ku stva­ranje sa­svim dru­ga­či­je sli­ke od one ka­kva je bi­la pri­je otva­ranja ste­ča­ja, kad se do­bavljači­ma du­go­va­lo. Ne­ma­mo pro­ble­ma ni s na­bav­kom, ni sa pla­sma­nom ro­be - ka­že Đur­đe­vić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana