Šta Srbiji donosi Južni tok?

Tanjug
Šta Srbiji donosi Južni tok?

Beograd - Gasovod Južni tok donijeće Srbiji veliku korist i investicije vrijedne 1,7 milijardi evra, ocijenjuju stručnjaci.

Posle najave da radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju zvanično počinju 24. novembra ove godine, Srbiju, po ocijeni stručnjaka, očekuje realizacija jedne od najvrednijih investicija u posljednjih nekoliko decenija i "prvi pravi projekat" koji će donijeti veliku korist i investicije vrijedne 1,7 milijardi evra.

Početak izgradnje tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju dogovoren je danas u Beogradu, na sastanku predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića i predsjednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera.

Ruska delegacija sastala se odvojeno i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a prilikom ovih susreta naglašen je značaj ovog projekta za srpsku privredu i saradnju dvije zemlje.

Ruska strana je predložila da 24. novembra svečano budu potpisana još tri dokumenta: sporazum o transportu gasa kroz Srbiju, sporazum o finansiranju srpskog udijela i posebni ugovor sa Vladom Republike Srbije.

Svečani početak radova na Južnom toku u Srbiji očekuje se, prema ranijim najavama, kod sela Kovilja u Vojvodini, a u februaru bi trebalo da krenu i praktično radovi.

Dionica gasovoda kroz Srbiju, duga je 421 kilometara i vrijedna je 1,7 milijardi evra, a na njenoj izgradnji će biti uposleno nekoliko hiljada radnika i srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će postati regionalno energetsko čvorište, i biće energetski bezbjedna.

Ulaz Južnog toka iz Bugarske u Srbiju biće kod Zaječara, a izlaz kod Subotice, uz dva planirana odvojka ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a razmatra se i mogućnost da jedan krak gasovoda ide ka Makedoniji i Kosovu i Metohiji.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva. Za taj gasovod pripremljena je lokacijska dozvola, glavni idejni projekat i prostorni plan područja posebne namjene, a Srbija je usvojila i poseban zakon o Južnom toku, koji će doprinijeti ubrzanju eksproprijacije zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju.

Gasovod Južni tok kroz Srbiju će se graditi iz osam lotova, a kompresorske stanice biće kod Paraćina i Vrbasa.

Najavljeno je da će za Južni tok kroz Srbiju u 2014. godini biti na raspolaganju 500 miliona evra.

Puštanje u rad gasovoda je planirano do kraja 2015.

"Južni tok je veoma značajan za Srbiju kako u energetskom, tako i u ekonomskom pogledu i svako ko želi dobro Srbiji, treba da želi da se Južni tok što pre realizuje", izjavio je Tanjugu predsednik srpskog Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

"Južnim tokom, za čiju izgradnju u Srbiji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, prolaziće ogromna količina gasa ka srednjoj i južnoj Evropi preko naše teritorije, od čega će Srbija imati veliku korist i zbog naplate tranzitnih taksi", napomenuo je Vuletić.

Južni tok je važan i zbog toga što će Srbija, kada taj gasovod prođe preko njene teritorije, biti u mogućnosti da gradi gasne elektrane za proizvodnju struje, koja se sve više uvozi, a i zbog sve većih zahtjeva za "zelenim kilovatima" i ispunjenja obaveza vezanih za smanjenje zagađenja vazduha, dodao je Vuletić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić izjavio je Tanjugu da je Južni tok jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata sa Rusijom, i naglasio da se radi o kapitalnoj investiciji, koja je važna ne samo za energetski sektor, već i za druge industrijske grane u Srbiji.

Korist za Srbiju od Južnog toka je ogromna i taj gasovod nas oslobađa energetske zavisnosti i uključuje u mapu evropskih gasovoda, dodao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana