Srpski poslanici protiv podizanja PDV-a

Glas Srpske
Srpski poslanici protiv podizanja PDV-a

BANjA LUKA - Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) nije izlaz iz postojeće teške finansijske situacije i minusa u budžetu BiH, stav je poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazara Prodanovića i Momčila Novakovića.

- Nisam siguran da bi povećanje PDV-a bilo rješenje, smatram da bi bilo bolje smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima - izjavio je Prodanović Srni.

Dodao je da bi eventualno povećanje PDV-a nužno podrazumijevalo uvođenje nulte poreske stope za osnovne životne namirnice i još neke grupe proizvoda kako bi se zaštitile ugrožene kategorije stanovništva.

Podsjećajući da je stopa od 17 odsto najniža u zemljama regiona, Prodanović je naglasio da svaka inicijativa za izmjenu PDV-a zahtijeva da se o njoj izjasne Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Fiskalni savjet BiH.

I nezavisni poslanik Momčilo Novaković je protiv podizanja PDV-a.

- Varijanta u slučaju eventualnog povećanja PDV-a bilo bi uvođenje najmanje dvije poreske stope - rekao je Novaković Srni.

Prema njegovim riječima, nulta ili stopa niža od sadašnje od 17 odsto važila bi za osnovne životne namirnice, lijekove, knjige i neke druge proizvode, tako da bi bilo moguće povećanje PDV-a za luksuzne proizvode.

- To je jedina varijanta koja ne bi povećala socijalni jaz u BiH - uvjeren je Novaković.

On je još dodao da je evidentno  da je motiv za podizanje PDV-a pad prihoda UIO koji jednim svojim dijelom rezultat globalne recesije a drugim dijelom dio nesnalaženja.

Administrativni aparat

Komentarišući izjavu zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića da je povećanje PDV-a potrebno i kako bi se podmirila glomazna administracija u BiH, Novaković je zapitao kao to da preveliki administrativni aparat do sada nije iziskivao povećanje PDV-a. 

Prema Kasumovićevim riječima, povećanje PDV-a jedini je izlaz iz sadašnje dubioze u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana