Srpski fijat sišao sa trake

Glas Srpske
Srpski fijat sišao sa trake

KRAGUJEVAC - Predstavnici državnog vrha Srbije prisustvovali su juče u Kragujevcu silasku sa trake prvog modela "L0" italijanskog "Fijata" proizvedenog u Kragujevcu, prenose agencije.

Novi model se i dalje drži u tajnosti, a trebalo bi da javnosti bude predstavljen na predstojećem Salonu automobila u Ženevi.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, izgled "srpskog" "fijata" je najbliži dizajnu koji je napravio specijalizovani milanski automobilski časopis "Četiri točka". Prednji dio podsjeća na "topolino", a krov na "mini moris". U prodaji će se naći u drugoj polovini iduće godine, a nezvanično se može čuti da će koštati oko 14.000 evra.

Predsjednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Mirko Cvetković, obišli su slobodnu zonu Grošnica u Kragujevcu, u kojoj komponentaši "Fijata" grade proizvodne pogone gdje im je predstavljena probna serija novog modela "Fijata".

Tadić je izjavio, poslije posjete kompaniji "Fijat automobili Srbija", da je državu nemoguće industrijalizovati bez privlačenja velikih kompanija, a da će proizvodnja automobila u Kragujevcu, zajedno s kooperantskim firmama, ozdraviti srpsku privredu.

- Ovo je jedini način da rešimo hroničnu bolest srpske privrede, a to je spoljnotrgovinski deficit, jer u "Fijatu" će se proizvoditi nekoliko stotina hiljada automobila, možda stignemo i do 300.000, što će zavisiti od razvoja tržišta po okončanju ekonomske krize - rekao je  Tadić i dodao da je dolaskom "Fijata" u Srbiju dovedena nova tehnologija, a da će radnici dobiti priliku da se takmiče sa najboljom konkurencijom iz cijelog svijeta.         

Tadić je izrazio uvjerenje da će početak masovne proizvodnje automobila u Kragujevcu biti samo prvi korak i da će sljedećih godina biti postignuto novo ubrzanje srpske privrede. 
- Mislim da ovakvim radom i konkretnim delima kao što su "Fijat" i "Boš" možemo da izvučemo zemlju iz ekonomske krize koja je jako duboka i traje decenijama - zaključio je Tadić. 
Cvetković je rekao da je značaj investicije "Fijata" u Srbiju izuzetan zbog njene vrijednosti, i zbog toga što je u Srbiju privukla čitav niz drugih proizvođača autokomponenti.

- Investicija "Fijata" je značajna i zbog toga što će se vozila iz Srbije ponovo pojaviti na svetskim putevima - istakao je Cvetković u izjavi Tanjugu.

Cvetković je naglasio da je ulaganje italijanske kompanije najveća grinfild investicija u Srbiju u posljednjih 20 godina, zbog čitavog klastera drugih proizvođača koji su povezani.

Radove u zoni Grošnica su, uz državni vrh, obišli i direktor za poslovni razvoj "Fijat Krajslera" i generalni direktor "Iveka" Alfredo Altavila, generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara i lider URS-a Mlađan Dinkić.

Probna serija

Kompanija "Fijat automobili Srbija" juče je počela proizvodnju probne serije novog modela. Prema nezvaničnim informacijama, u probnoj seriji biće proizvedeno između 20 i 40 automobila, koji će biti testirani u "Fijatovim" ispitnim centrima i u drumskoj vožnji. Sve informacije o novom modelu i proizvodnji probne serije FAS drže se u strogoj tajnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana