Srpska zahtijeva od Hrvatske da zaustavi radove na vrelu Une

GS
Foto: X.com

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske najoštrije osuđuje izvođenje radova na izgradnji male hidroelektrane na izvoru rijeke Une, u selu Donja Suvaja, opština Gračac, Republika Hrvatska, i zahtijeva od nadležnih institucija susjedne države da smjesta nalože zaustavljanje radova i vraćanje područja u prvobitno stanje.

Kao institucija nadležna za sprovođenje ESPO konvencije i SEA protokola u ime BiH, iz resorno ministarstva tvrde da prekogranična procjena uticaja na dalji tok rijeke Une kroz BiH nije sprovedena, i stoga će, bez odlaganja, obavijestiti Sekretarijat ESPO i Implementacioni komitet SEA protokola o najnovijem kršenju prava Bosne i Hercegovine kao potencijalno pogođene zemlje.

„Institucije Republike Hrvatske svojim ponašanjem u slučaju Trgovske gore i sada nečinjenjem, u slučaju devastacije vrela Une, pokazuju da ne poštuju ni međunarodne obaveze koje su potpisivanjem konvencija prihvatili  ni standarde koje bi, kao zemlja članica Evropske Unije, morali poštovati.  Dobrosusjedski odnosi, ali i zaštita sopstvenih građana na ovim područjima, očigledno, nisu prioritet Hrvatske“, kažu u  Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Ministarstvo će i u ovom slučaju preduzeti sve mjere koje su im na raspolaganju u skladu sa međunarodnim konvencijama kako bi zaštitili interese i zdravlje svih ljudi koji žive u slivu rijeke Une, ali i samu rijeku koja je svojim hidrogeološkim osobenostima i bogatstvom biodiverziteta jedinstvena u Evropi. 

Podsjećaju da vrelo rijeke Une koje je u ovom trenutku izloženo degradaciji, još od 1968. godine je zaštićeni hidrološki spomenik prirode, a danas je Natura 2000 područje. Takođe, u svom toku kroz Federaciju BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode, prenosi Atv.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana