Srpska uspješnije trgovala od FBiH

Glas Srpske
Srpska uspješnije trgovala od FBiH

BANjA LUKA - Preduzeća u Republici Srpskoj bilježe znatno manji spoljnotrgovinski deficit od firmi u Federaciji BiH, rekla je za Srnu izvršni direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić.

Ona je istakla da je krajem prošle godine ukupan spoljnotrgovinski deficit BiH bio nešto veći od 9,5 milijardi maraka, od čega na preduzeća iz Srpske otpada tek nešto više od 2,2 milijarde maraka.

Sve 24 carinske grupe poljoprivrednih proizvoda u BiH prošle godine su u prosjeku napravile po 92 miliona deficita u trgovanju sa inostranstvom. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, Srpska je za tri mjeseca ove godine za uvoznu hranu potrošila više od 123,5 miliona maraka.

Podaci dalje govore da je u prvom tromjesečju ove godine deficit u trgovinskoj razmjeni sa inostranstvom premašio   385,7 miliona maraka.

- Nesporno je da je visok trgovinski deficit BiH glavni ekonomski problem i u narednom periodu trebalo bi sa još većim intenzitetom nastaviti započete reforme, posebno u ekonomskoj sferi. Visok trgovinski deficit u dužem vremenskom periodu može prouzrokovati ozbiljnije probleme, kao što su monetarna i cjenovna nestabilnost. Drugim riječima, mogla bi da se pogorša makroekonomska stabilnost zemlje - rekao je Srni ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom BiH Mladen Zirojević

On je naglasio da u cilju zaustavljanja, a u kasnijoj fazi i smanjenja spoljno trgovinskog deficita, treba imati na umu da je visok spoljnotrgovinski deficit posljedica ekonomskog stanja u zemlji.

Zirojević

- BiH u velikoj mjeri zavisi od uvoza i jedino rješenje za zaustavljanje i smanjenje trgovinskog deficita je povećanje proizvodnje i konkurentne cijene i kvalitet - istakao je Mladen Zirojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana