Srpska u recesiji

Marina Čigoja
Srpska u recesiji

Banjaluka - Poslije pada u prvom kvartalu, bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske i u drugom tromjesečju zabilježio je negativnu stopu rasta, što znači da je RS u recesiji.

Zavod za statistiku RS objavio je juče da je BDP u drugom tromjesečju 2012. godine u odnosu na isti period lani zabilježio negativnu stopu rasta od 0,3 odsto, dok je u prvom kvartalu pad iznosio 0,9 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da ovi podaci nesumnjivo ukazuju na to da je Srpska u recesiji i da je teško očekivati da će se do kraja godine stvari značajnije poboljšati.

- Izvjesno je da će do kraja godine taj pad biti nastavljen, osim u slučaju značajnih investicija, koje se, kako sada stvari stoje, neće pokrenuti u tom periodu. Rastu BDP-a mogu doprinijeti velike investicije koje će zaposliti radnu snagu i dati neki konkretan proizvod. U trećem kvartalu poljoprivredna proizvodnja može doprinijeti povećanju BDP-a, ali s obzirom na to da je i ona smanjena zbog vremenskih uslova, teško da će poljoprivredom uspjeti da se "ispeglaju" negativni pokazatelji iz prva dva kvartala - naglasio je Pavlović.

On je istakao da je šansa da do kraja godine RS ostvari nultu stopu rasta vrlo mala.

Prema podacima Zavoda za statistiku, BDP u drugom tromjesečju 2012. godine realno je bio veći u finansijskom posredovanju i to za 4,7 odsto, u obrazovanju za 3,5 odsto, ostalim javnim, komunalnim, društvenim, socijalnim i ličnim uslužnim djelatnostima za 3,1 odsto, te u zdravstvu i socijalnom radu za tri odsto i ugostiteljstvu za 2,9 odsto.

S druge strane, došlo je do realnog pada u prerađivačkoj industriji i to za šest odsto, u poljoprivredi, lovu i šumarstvu za 4,1 odsto, te u građevinarstvu za 3,7 odsto.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić je istakao da su potpuno negativni trendovi ove godine kada je u pitanju industrija RS.

- Potrebno je vidjeti koje grane mogu napraviti iskorak kako bi se stanje popravilo. Tu, prije svega, očekujemo određene pozitivne pomake u drvopreradi i proizvodnji struje. Generalno, stanje u privredi RS nije dobro - naglasio je Ćorić.

Region

Slična situacija kada je u pitanju BDP je i u regionu. Jedina zemlja u okruženju koja je u drugom kvartalu ostvarila rast BDP-a od 0,3 odsto je Crna Gora, dok su sve ostale zabilježile pad.

Tako je u Srbiji u drugom kvartalu došlo do pada BDP-a za 0,8 odsto u odnosu na isti period lani, dok je hrvatski BDP u drugom kvartalu ove godine pao za 2,2 odsto. BDP u Sloveniji pao je za 3,2 odsto, dok je u Makedoniji pao za 0,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana