Srpska treba da jača veze sa EU

T. M.
Srpska treba da jača veze sa EU

BANjA LUKA - Problemi sa kojima se susreću institucije Republike Srpske i BiH u procesu ekonomske transformacije i evropskih integracija odnose se uglavnom na potrebu za većom promocijom direktnih stranih ulaganja, jačanjem energetske nezavisnosti, kao i većem korišćenju raspoloživih EU fondova pomoći i boljom saradnjom za članicama EU.


Zaključeno je to na seminaru u Pragu na temu strateškog planiranja i EU integracija, na kojem su se predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS upoznali sa iskustvima Češke, koja je prošla put tranzicije i pridruživanja EU.

- Na specifičnu struktura BiH teško može da se u potpunosti prenese bilo koji model i iskustvo evropskih zemalja. Međutim, stečena iskustva su dragocjena pogotovo sada kada RS radi na pripremi Strategije energetike, koja će uvažavati i pratiti preporuke evropskih direktiva i koja će stvoriti dugoročan okvir za apliciranje za sredstva iz evropskih fondova - rekla načelnik Odjeljenja za evropske integracije u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS Nataša Žugić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana