Srpska stabilan partner Rusije

Marina Čigoja
Srpska stabilan partner Rusije

SANKT PETERBURG - Republika Srpska jedan je od najstabilnijih partnera ruske privrede i kompanija u regionu i Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu prilika je da se dobri rezultati te saradnje dodatno afirmišu, rečeno je u petak tokom bilateralnih sastanaka predsjednika RS Milorada Dodika sa zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su prisutne na ovom skupu.

Dodik je u Sankt Peterburgu razgovarao sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS, BiH i regionu.
On je na Međunarodnom ekonomskom forumu razgovarao sa ministrom energetike Ruske Federacije Sergejem Šmatkovom o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima na planu ekonomske saradnje RS i Ruske Federacije i mogućnostima njihovog daljeg intenziviranja, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Predsjednik RS razgovarao je, u odvojenim susretima, sa predstavnicima kompanija "Gaspromnjeft", "Zarubežnjeft", kao i Vnješekonom banke o intenziviranju istraživanja nalazišta nafte u Srpskoj i mogućnostima da se, u najskorije vrijeme, nastavi sa rekonstrukcijom nove linije Rafinerije nafte u Brodu.

- U tom smislu, očekuje sa da u avgustu počne proizvodnja naftnih derivata, u skladu sa evropskim standardima, odnosno evro 5 dizela. Aktivnosti u Rafineriji nafte u Brodu, Rafineriji ulja u Modriči i distributivnoj mreži, u okviru Optima grupe, nastaviće da prati Vnješekonom banka - navodi se u saopštenju.

Dodik se sastao i sa predstavnicima kompanije Rusal.
U delegaciji RS je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu učestvuju šefovi država i vlada najuticajnijih zemalja svijeta i predstavnici najvećih svjetskih kompanija.

Prošle godine je u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma bilo zaključeno više od 50 investicionih sporazuma, vrijednih više od 15 milijardi evra.

Medvedev

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je etapa razvoja Rusije, povezana s jačanjem uloge države u ekonomiji, iscrpljena.

- Mi ne gradimo državni kapitalizam. Da, imali smo takvu etapu razvoja kada je jačala uloga države u ekonomiji, koja je u suštini bila neizbježna i umnogome u određenim periodima neophodna - rekao je Medvedev na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Ukazavši da je bilo važno da se stabilizuje situacija poslije haosa iz 1990-ih, Medvedev je dodao da je "potencijal tog puta razvoja, međutim, iscrpljen".

Medvedev je upozorio da bi se Rusija mogla suočiti sa periodom stagnacije i da mora da smanji svoje oslanjanje na visoke cijene nafte, ili će se, u suprotnom, suočiti s ekonomskim problemima kada dođe do slabljenja cijena tog energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana