Srpska smanjila izvoz za 9,9 odsto

Dragana Keleč
Srpska smanjila izvoz za 9,9 odsto

BANjALUKA - Izvoz Republike Srpske u januaru ove godine smanjen je za 9,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz povećan za 2,8 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

- U januaru 2012. godine robna razmjena sa inostranstvom iznosila je 448.984.000 maraka, od čega se na izvoz odnosilo 158.362.000 KM, a na uvoz 290.622.000 KM, navodi se u izvještaju Zavoda.

Spoljnotrgovinski deficit u januaru ove godine iznosio je 132.260.000 maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 54,5 odsto.

Najveći rast izvoza Srpska je ostvarila u oblasti vađenja ruda i kamena, odnosno 27 odsto, te u prerađivačkoj industriji, gdje je zabilježen rast od 14,5 odsto.

Najveći pad izvoza zabilježen je u snabdijevanju vodom, i to za 38 odsto, te u oblasti poljoprivrede i šumarstva, za 20,2 odsto.

Kada je u pitanju uvoz u RS, prema podacima Zavoda za statistiku, najveći rast zabilježen je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, odnosno 8,3 odsto, zatim u vađenju ruda, 6,6 odsto, te prerađivačkoj industriji, 2,1 odsto.

- Najveći pad uvoza u Srpsku ostvaren je u oblasti snabdijevanja vodom i to za 390 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

Sekretar Udruženja metalurgije i prerade metala RS Pero Đorić rekao je da u januaru obično bude smanjen izvoz, a povećan uvoz zbog mnogobrojnih praznika.  

- Drvoprerađivačka industrija najviše je lani doprinijela porastu izvoza RS, a pretpostavljam da je pozitivne efekte imala i u januaru ove godine - istakao je Ćorić.

Kada su u pitanju prognoze za ovu godinu u oblasti proizvodnje i izvoza, Ćorić je kazao da pozitivne pomake očekuje u drvoprerađivačkoj industriji, najviše zbog toga što je došlo do regulisanja odnosa drvoprerađivača i "Šuma RS".

- I u oblasti metalne industrije postoji nekoliko preduzeća koja su izvozno orijentisana i koja imaju tržište u Evropskoj uniji, a koja će postaviti dobar trend u poslovanju. To su preduzeća "Mehaničke konstrukcije" iz Kotor Varoša, "Jelšingrad" i "Metal" iz Gradiške, "Topling" Prnjavor, "Alpro" iz Vlasenice, te mnogi drugi - kazao je Ćorić i istakao da su ovo preduzeća koja su kroz proces privatizacije i strateške partnere došle do inotržišta.

Partneri

Najveći obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom ostvaren je sa Rusijom, odnosno 96.772.000 maraka, ili 21,6 odsto.

- Najveći izvoz Srpska je ostvarila sa Italijom, odnosno 17,1 odsto, dok je najveći uvoz bio iz Rusije, odnosno 33,1 odsto, podaci su Zavoda za statistiku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana