Srpska regionalni lider u primjeni IT

Marina Čigoja
Srpska regionalni lider u primjeni IT

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je juče da je Srpska u primjeni informacionih tehnologija lider u regionu, te da saradnju koju ima sa kompanijom "Majkrosoft" u oblasti zdravstva, javne uprave i obrazovanja treba nastaviti i u idućem periodu.

Dodik je juče poslije sastanka sa generalnim menadžerom za "klaud strategiju" i direktorom za prodaju i licenciranje tehnologije u centralnom svjetskom odjeljenju korporacije "Majkrosoft" za poslovanje sa javnim sektorima Džošom Rajsom rekao da Srpska već godinama ima dobru saradnju sa ovom kompanijom.

- Razgovarali smo o saradnji koju Republika Srpska već godinama ima sa tom kompanijom, kao i novim oblastima saradnje, njenom jačanju i trajanju. Imamo čime da se pohvalimo. Zajedno sa predstavnicima ove kompanije razvijali smo određene procedure i omogućili da po primjeni informacionih tehnologija budemo lideri u regionu, što su nam danas potvrdili i predstavnici ove uvažene kompanije - naglasio je Dodik i izrazio uvjerenje da će ova saradnja biti dodatno razvijena.

Rajs je rekao je da je veoma zadovoljan gostoprimstvom u RS, kao i saradnjom koju "Majkrosoft" ima sa Srpskom.

- Trenutno sarađujemo u obrazovanju i zdravstvu i nadamo se da će se ta saradnja proširiti i na druge oblasti, kako bi se doprinijelo razvoju privrede, znanja iz oblasti informacionih tehnologija i komunikacija, i kako bi se poboljšala efikasnost javnih službi - rekao je Rajs.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić rekao je da je želja Vlade efikasna javna uprava, u čemu je saradnja sa "Majkrosoftom" vrlo korisna.

On je naglasio da će saradnja sa ovom svjetskom kompanijom rezultovati novim uslugama za građane, ali i novim pogodnostima za investitore.

Direktor "Majkrosofta" za tehnologije za centralnu i istočnu Evropu Dejan Cvetković naglasio je da je Srpska mala zemlja, ali izuzetno agilna kada je riječ o novim tehnologijama, te da ono što rade u RS žele da promovišu i van njenih granica.

- Vlada RS je još prije četiri godine imala kompletnu infrastrukturu za elektronsku sjednicu, što je jedno od prvih rješenja u centralnoj Evropi, a to sada imaju sve zemlje. Liderstvo koje je tada bilo vidljivo iz RS bilo je nešto što smo iskoristili da promovišemo to naše rješenje vani - naglasio je Cvetković.

On je naveo da se Srpska nije zaustavila na licenciranju i legalizaciji, već ide deset koraka dalje jer njen predsjednik i premijer razgovaraju o reformi javne uprave uz korišćenje informacionih tehnologija.

Sa delegacijom "Majkrosofta" juče je razgovarao i premijer RS Aleksandar Džombić, a upriličen je i radni doručak sa ministrima, kao i predstavnicima grada Banjaluke.

Tokom sastanka je konstatovano da je do sada, kroz implementaciju projekata ove kompanije, urađeno puno na unapređenju javne uprave kako bi građani RS imali bolje usluge, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Džombić je ocijenio da je saradnja sa kompanijom "Majkrosoft" veoma značajna za Vladu RS i istakao opredijeljenost za nastavak ove uspješne saradnje.

Delegacija "Majkrosofta" juče je posjetila i Osnovnu školu "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci.

Investicije

Dodik je rekao da je Srpska obezbijedila značajan investicioni obim koji treba da posluži kao odgovor na globalna kretanja i krizu.

- Tu su termoelektrane "Ugljevik" i "Stanari", kao i sporazum sa Italijanima i Vladom Srbije o izgradnji hidrocentrala na rijeci Drini, te dolazak velike američke kompanije "Nenj Generation Ponjer" iz Čikaga, koja je iskazala interesovanje za donji tok rijeke Drine - rekao je Dodik i dodao da je u završnoj fazi izgradnja bolnice u Bijeljini, čije se otvaranje može očekivati u iduća dva mjeseca, te da je završena finansijska konstrukcija u vezi sa izgradnjom i rekonstrukcijom Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana