Srpska povoljnija za investiranje od FBiH

Marina Čigoja
Srpska povoljnija za investiranje od FBiH

BANjA LUKA - Uslovi za investiranje u Republici Srpskoj bolji su nego u drugom dijelu BiH i o tome su informisani predstavnici Savjeta stranih investitora.

Ovo je juče u Banjoj Luci poslije sastanka sa predstavnicima Savjeta izjavila potpredsjednik Vlade RS Jasna Brkić.

- Informisali smo ih o reformama, o novim zakonskim rješenjima i unapređenju postojećih zakona koji ovaj prostor čine atraktivnijim za strano investiranje. Savjet je poslovno udruženje 27 velikih stranih investitora koji je od osnivanja do danas investirao više od četiri milijarde evra na ovim prostorima. Očekujemo da će u budućnosti njihovo investiranje biti i veće - istakla je Brkićeva. Dodala je da usvojeni zakoni i oni na čijem se kreiranju radi, čine ovaj prostor atraktivnim ne samo za zadržavanje postojećih investicija već i za nove investicije.

Predsjednik Savjeta stranih investitora Taj Sosnovski je rekao da je zadovoljan zbog toga što je Vlada RS zainteresovana da se unaprijedi okruženje kako za domaće, tako i za strane ulagače.

- Predstavili smo svoju "Bijelu knjigu" za 2008. godinu koja se sastoji od četiri ključna područja koja su bitna za privlačenje stranih ulaganja i njihovo povećanje i drago nam je da je Vlada Srpske zainteresovana za ono što smo predložili - istakao je Sosnovski. On je rekao da su posljedice svjetske ekonomske krize već vidljive i u RS, te da bi mjere Vlade RS za njihovo ublažavanje trebalo da budu što prije sprovedene.

Sastanku sa investitorima prisustvovao je i viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić.

- Centralna banka je obezbijedila monetarnu stabilnost, što je danas ključno, jer mnoge države u našem regionu, pa i šire imaju problema sa tim - istakao je Vladušić. On je dodao da je veoma važno zadržati nivo stranih investicija u RS i BiH, kako bi se na taj način zadržala i proizvodnja i broj zaposlenih, te spriječile moguće negativne posljedice koje ekonomska kriza može da izazove.

Kada je u pitanju broj stranih investicija, on je rekao da će krajem marta imati precizne podatke, ali i da se već sada može reći da su direktne strane investicije u BiH manje nego u istom periodu lani.

Mađari

Brkićeva se juče sastala sa delegacijom Mađarske i nakon sastanka rekla da je lani iz Mađarske u RS uvezena roba u vrijednosti 198 miliona KM, a da je RS u ovu zemlju izvezla tek oko 30 miliona KM, što je ocijenila izrazito nepovoljnim odnosom.

- U sljedećem periodu učinićemo maksimalan napor da što više proizvoda iz RS izvezemo na mađarsko tržište, a već sad postoji najava da je moguće prodati našu vrlo kvalitetnu pastrmku, jer ne bi bila podložna carinjenju. Tu je i ljekovito bilje i još neki proizvodi - precizirala je Brkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana