Srpska povoljna za strana ulaganja

Glas Srpske
Srpska povoljna za strana ulaganja

BIJELjINA - Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, za četiri mjeseca ove godine BiH bilježi rast stranih investicija.

Za prva četiri mjeseca ove godine stranci su u BiH uložili 126,4 miliona evra - prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija BiH - u ovom periodu najviše je uložila Austrija, nešto više od 35,6 miliona evra, dok je na drugom mjestu Slovenija, iako je investirala dvostruko manje - oko 16 miliona evra, prenijela je Srna.

 U decembru prošle godine međunarodna rejting agencija "Standard & Poors" dodijelila je BiH kreditni rejting "B plus sa stabilnim izgledima". 

Njihovi stručnjaci su procijenili da BiH ima dugoročno značajan potencijal da ostvaruje ekonomski rast i povoljan ambijent za strana ulaganja.

- Prošle godine Vlada i Narodna skupština RS napravile su čitav niz promjena u zakonskoj regulativi, kojim je značajno poboljšano investiciono okruženje. Vjerovatno i zbog toga analitičari ove međunarodne rejting agencije procijenili su da - u odnosu na FBiH - Republika Srpska pokazuje mnogo više fiskalne discipline - rekao je za Srnu rukovodilac Odjeljenja za međunarodne odnose u Investiciono-razvojnoj banci RS Marko Tutnjević.

Za to u Srpskoj vjeruju da će i ove godine stići značajne strane investicije. Aranžman koji je Vlada RS zaključila sa austrijskom kompanijom "Štrabag", koja će, kako se očekuje, već ove godine u RS početi da gradi mrežu autoputeva donijeće mnogo toga dobrog. Realizacijom tog projekta, RS će nesumnjivo biti izuzetno atraktivna destinacija za strana ulaganja.

Mnogo nade za dovođenje stranih investitora u Vladi polažu i u kancelariju Predstavništva RS u Briselu.

Inače, od maja 1994. do kraja prošle godine u RS stiglo je nešto malo manje od 3,7 milijardi ili, preciznije, 3.682.121.000 maraka neto direktnih stranih investicija.

Od toga u 2008. godini stranci su ovdje investirali 166 miliona maraka, što je tek 8,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Neto direktne strane investicije u 2007. godini, kao što je poznato, iznosile su 1,95 milijardi maraka.

Samo privatizacijom "Telekoma" investirano je 1,26 milijardi maraka. Te godine Vlada RS prodala je i naftnu industriju ruskim partnerima za 482 miliona maraka.

Investitori

Slovenci su lani bili najznačajniji strani investitor u Srpskoj. Uložili su čak 78 miliona maraka. Samo za izgradnju tržišnog centra "Merkator" u Banjoj Luci potrošili su 59 miliona maraka. Srbija je lani u ovdašnja preduzeća uložila 59, a Austrija 58 miliona maraka. Interesantno je da su u prethodne tri godine ove tri države bile najveći investitori u RS. Najviše se ulagalo u trgovinu, proizvodnju i banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana