Srpska povećala izvoz za 18 odsto

Tanja Šikanjić
Srpska povećala izvoz za 18 odsto

BANjALUKA - Izvoz Republike Srpske u prvih devet mjeseci ove godine povećan je za 18,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz povećan za 12,2 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

- U prvih devet mjeseci ove godine, obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom je iznosio 5,2 milijarde maraka, od čega se na izvoz odnosilo 1,9 milijardi maraka, a na uvoz 3,3 milijarde KM - navodi se u izvještaju Zavoda.

Spoljnotrgovinski deficit u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 1.424.844.000 maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,3 odsto.

Najveći rast izvoza Srpska je ostvarila u oblasti vađenja ruda i kamena za 68 odsto, u snabdijevanju vodom i upravljanjem otpadom za 47 odsto, te u oblasti prerađivačke industrije za 23 procenta.

Najveći rast uvoza u istom periodu Srpska je ostvarila u snabdijevanju vodom i upravljanjem otpadom za 55 odsto, u oblasti vađenja ruda i kamena za 25 odsto, te u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 16 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić je istakao da iako ohrabruje brži rast izvoza iz RS u odnosu na uvoz, on još nije dovoljan za popravljanje bilansne pozicije RS.

- Pokrivenost uvoza izvozom od 57 odsto pokazuje da bi Srpska trebalo da ima intenzivniji rast izvoza da bismo ostvarili pokrivenost veću od 60 odsto. Osim toga, ni struktura izvoza nam još nije povoljna - istakao je Vidić.

Najveći obim robne razmjene Srpska je tokom prvih devet mjeseci ostvarila sa Srbijom, Rusijom, Italijom, Hrvatskom i Njemačkom.

Prema Vidićevim riječima, Srpska godinama unazad ostvaruje najveću spoljnotrgovinsku razmjenu sa istim zemljama, što pokazuje da još nije otvorena prema novim tržištima.

- Tržišta sa kojima tradicionalno ostvarujemo najveću robnu razmjenu, veoma su značajna, međutim, i dalje ne ostvarujemo značajniju spoljnotrgovinsku razmjenu sa ostalim zemljama - naglasio je Vidić.

Pokrivenost

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, pokrivenost uvoza izvozom u januaru je iznosila 62,2 odsto, u februaru 60,2 odsto, u martu 57,3 odsto, a u aprilu 62,1 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u avgustu i septembru ove godine iznosila je 58 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana