Srpska platila 871.000 KM penala

Marina Čigoja
Srpska platila 871.000 KM penala

BANjALUKA - Republika Srpska je u 2010. godini na ime naknada koje se obračunavaju na odobrena, a nepovučena ino-kreditna sredstva platila 871.189 maraka, podaci su Ministarstva finansija RS.

U Ministarstvu su istakli da je najviše naknada za nepovučena sredstva plaćeno Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i to 807.453 marke.

- Kreditnom zavodu za obnovu KfW plaćeno je 59.352 marke, dok je Vladi Austrije po ovom osnovu plaćeno 4.384 marke - naglasili su u Ministarstvu finansija RS.

Dodali su da je od ukupno plaćene naknade u prošloj godini najviše plaćeno po projektima za puteve i to 466.708 maraka.

- Odmah iza puteva su projekti za željeznice za koje je plaćena naknada od 285.295 maraka. Po projektima za električnu energiju Republika Srpska platila je naknadu od 32.786 maraka, dok je po projektima iz oblasti komunalnih usluga plaćeno 86.399 maraka - kazali su u Ministarstvu.

Ističu da je razlog za nepovlačenje i plaćanje naknada sama priroda odobrenih projekata koja uslovljava višegodišnje sprovođenje ovih projekata.

- Dinamika povlačenja sredstava je u tijesnoj vezi sa ispunjavanjem određenih uslova postavljenih od strane kreditora, kao i objektivnih uslova proizišlih iz redoslijeda završetka svake od pojedinačnih faza projekata - naglasili su u Ministarstvu finansija.

Član Udruženja ekonomista "SWOT" Miloš Todorović kaže da se na ovaj način pravi ogromna šteta, jer se ne povlače sredstva koja mogu biti iskorišćena za određene projekte, a osim toga se plaćaju i penali.

- To je ogroman novac koji se baca. Ne postoji logično opravdanje za nepovlačenje ovih sredstava i plaćanje penala zbog toga - naglasio je Todorović.

On je istakao da je cijela BiH za godinu platila više od milion evra penala, na što je najviše uticalo neformiranje vlasti.

- Osim toga, jedan od značajnijih razloga nepovlačenja sredstava sigurno je i nesposobnost da se određeni projekti odrade - naglasio je Todorović.

Dug

Ukupan javni dug RS na kraju 2010. godine iznosio je oko 3,5 milijardi maraka, od čega se na spoljni dug odnosi blizu 2,2 milijarde, a na unutrašnji oko 1,3 milijardi maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana