Srpska nema nijedan pravi diskont

Dragana Keleč
Srpska nema nijedan pravi diskont

BANjALUKA - U Republici Srpskoj ne postoji nijedan pravi diskont ni "outlet" prodavnica u kojoj se roba može kupiti po mnogo nižim cijenama, iako bi ovakav vid prodaje povoljno uticao na životni standard stanovnika.

Prodavci kažu da je, i pored velikog interesovanja građana za kupovinu prehrambenih proizvoda i tekstilne robe na veliko po povoljnijim cijenama, tržište Srpske još uvijek u određenoj mjeri zatvoreno za velike diskontere i veleprodaju.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske kažu da veleprodavnice, ali ni "outlet" radnje još uvijek nisu stigle na domaće tržište.

- Pravih diskontera u Srpskoj nema, a na našem tržištu ne postoje ni "outlet" prodavnice u kojima bi se po sniženim cijenama prodavala brendirana roba koju su zamijenili novi modeli - istakli su u Ministarstvu.

Sekretar Udruženja pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović rekao je da bi potrošačima i te kako pogodovalo da imaju gdje da kupe bilo kvalitetne i brendirane, ili prehrambene proizvode na veće količine po nižim cijenama.

- Veća ponuda i izbor uvijek su faktori koji pozitivno utiču na potrošače, jer tako imaju mogućnosti izbora i sa aspekta kvaliteta, ali i cijena - kazao je Petrović i dodao da bi na našem tržištu, zbog slabe kupovne moći stanovnika, diskonti i "outlet" prodavnice bili dobrodošli.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je da su "outlet" prodavnice i diskonteri postali trend u zemljama u okruženju.

- Možemo očekivati da se ovakve prodavnice uskoro otvore i kod nas, što bi sa ekonomskog aspekta bilo značajno jer bi se otvorila i nova radna mjesta - kazao je Blagojević. 

SOS prodavnice

U Srbiji je prošle godine otvoren prvi SOS market u kojem stanovnici mogu da kupuju robu jeftiniju i do 60 odsto. Ovakve prodavnice snabdjevene su osnovnim životnim namirnicama domaćih proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana