Srpska ne zavisi od novca MMF-a

M. Čigoja, Ž. Domazet
Srpska ne zavisi od novca MMF-a

BANjA LUKA - Ako se desi da aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om) propadne zbog neispunjavanja uslova od strane bilo kog nivoa vlasti u BiH, Republika Srpska će ta sredstva obezbijediti iz drugih izvora, rečeno je juče "Glasu Srpske" u Ministarstvu finansija RS.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u utorak nije prihvatio Prijedloga zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH, kojim je predviđena revizija davanja iz budžeta FBiH za boračko-invalidsku zaštitu.

U Ministarstvu finansija RS kažu da će neusvajanje ovog Prijedloga zakona dodatno otežati situaciju u pregovorima BiH sa MMF-om.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da ne zna da li će FBiH ispuniti uslove MMF-a, te da to zavisi isključivo od Vlade i Parlamenta FBiH.

Dodao je da je svjestan da će neispunjavanje uslova FBiH imati posljedice i na RS i na državu.

Vlada FBiH utvrdila je juče Prijedlog zakona o sprovođenju kontrole zakonitosti korišćenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kojim se utvrđuju način, uslovi i postupak revizije u oblasti boračko-invalidske zaštite. Dokument je u parlamentarnu proceduru upućen po hitnom postupku kako bi na vrijeme bili ispunjeni uslovi iz stend-baj aranžmana sa MMF-om.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH naglašavaju da su Ministarstvo i Savjet ministara BiH uradili svoj dio obaveza prema MMF-u, te da je prijedlog budžeta BiH za 2010. godinu iz Predsjedništva upućen u Parlament.

BiH bi do kraja decembra trebalo da ispuni sve uslove koje je pred nju postavio MMF, da bi druga tranša iz stend-baj aranžmana mogla da bude isplaćena naredne godine.

Budžet FBiH

Vlada FBiH raspravljala je juče o prednacrtu budžeta FBiH za 2010. godinu, koji je predložen u iznosu oko 1,7 milijardi maraka. Na sjednici je obrazloženo da se pri projekciji budžeta vodilo računa o odredbama stend-baj aranžmana sa MMF-om, Zakonu o načinu utvrđivanja ušteda u FBiH i uslovima za dobijanje finansijske podrške Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana