Srpska ispunila svoj dio obaveza prema MMF-u

Glas Srpske
Srpska ispunila svoj dio obaveza prema MMF-u

BANjA LUKA - Republika Srpska ispunila je sve uslove iz pisma namjere iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a BiH i FBiH, za razliku od RS, ne mogu biti samoodržive.

Rekao je ovo juče premijer RS Milorad Dodik komentarišući sastanak članova Fiskalnog savjeta BiH i delegacije MMF-a na kojem je konstatovano da je državni nivo jedini ispunio obaveze iz pisma namjere iz stend-baj aranžmana. Dodao je  da je RS još ostalo da riješi dio obaveza u vezi sa očekivanom uštedom u javnoj potrošnji.

- Od RS se očekivalo da smanji plate iz oblasti javnog sektora. RS je i prije nego što je to od nje traženo predložila i usvojila rebalans budžeta i smanjila budžetski okvir, te ga dovela na dogovoreni nivo - istakao je Dodik.

On je rekao da prilikom njegovog razgovora sa predstavnicima MMF-a u Banjoj Luci nije bilo prigovora, osim naznaka da je trebalo bar manifestno pokušati smanjiti plate u javnom sektoru u RS.

Dodik je rekao da je MMF "politički organ koji ima zadatak da ojača državne organe BiH", ističući da je RS još prošle godine upozoravala da BiH neopravdano na zajedničkom nivou bilježi suficit od 100 miliona maraka, zbog čega je potreban manji državni budžet, ali su se mnogi opirali toj ideji.
Šef Misije MMF-a za BiH Kostas Kristou rekao je juče poslije sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem da ekonomija BiH bilježi određene pozitivne pomake i druga tranša sredstava iz stend-baj aranžmana BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mogla bi da bude odobrena do kraja ove godine, ako entiteti ispune zadate uslove.

On je naglasio da je izvršena evaluacija dosadašnjeg toka sporazuma sa MMF-om, a finansijski sektor BiH ocijenjen je kao "dobar".

- Riješeni su problemi sa likvidnošću, sa kojima se suočavala Vlada FBiH, ali fiskalni ciljevi u ovom periodu neće biti ispunjeni, tako da će deficit iduće godine biti veći - rekao je Kristou i dodao da se rashodi u BiH "oštro povećavaju".

On je za prijedlog budžeta BiH za 2010. godinu kazao da je "u skladu sa sveopštim makroekonomskim parametrima", te da izazov za sljedeću godinu predstavljaju entitetski budžeti, jer je deficit koji je predviđen za 2010. godinu veći od očekivanog.

Komšić

Komšić je kazao da je svjestan da je, zbog ukupne ekonomske situacije u kojoj se BiH nalazi, aranžman sa MMF-om neophodan, ali da je on izuzetno nepovoljan.

- Ne postoje realne mogućnosti da BiH vrati dug MMF-u u zadatom periodu. Prije svega, entitetske vlade moraju sprovesti strukturalne reforme, koje se odnose na troškove administracije i druge rashode, da bi situacija u BiH mogla da se nazove poboljšanom - kazao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana