Srpska ima visok nivo stabilnosti

Ž. Dobrić, D. Sekulić
Srpska ima visok nivo stabilnosti

BANjA LUKA - Republika Srpska zadržava visok nivo stabilnosti svih makroekonomskih pokazatelja, ali se vide i određeni problemi u vezi sa privrednim aktivnostima.

Rekao je to poslije jučerašnjeg sastanka sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Kostasom Kristouom premijer RS Milorad Dodik.

- Republika Srpska u prva tri mjeseca ima povećanu industrijsku proizvodnju, koja je za 7,2 odsto veća u odnosu na prošlu godinu - rekao je Dodik.

On je istakao da je, u pogledu ukupne situacije, veoma važno mišljenje MMF-a o politikama u raznim sferama.

- Svjesni smo da je bilo neracionalnih trošenja u okviru zdravstvenog sektora i to pokušavamo da riješimo zakonom o platama u zdravstvenom sektoru. Spremni smo da u budućnosti, ukoliko dođe do većeg priliva sredstava u budžet RS, tome prilagodimo i platnu politiku - rekao je Dodik.

On je dodao da je budžet RS relativno stabilan, a da je u opštinama došlo do pada prihoda, što je uzrokovano smanjenim prihodima na indirektnom računu.

- Opštine moraju više pažnje da posvete svojim finansijama kako bi se stabilizovale, a to podrazumijeva smanjenje troškova - rekao je Dodik.

Govoreći o ukupnoj ekonomskoj situaciji u BiH Kristou je rekao da, kao i u zemljama u okruženju, dolazi do usporavanja ekonomske situacije, ali da u RS to usporavanje nije toliko ozbiljno kao u FBiH.

- Jedan od pokazatelja je upravo industrijska proizvodnja za 7,2 odsto veća u ovoj u odnosu na prva tri mjeseca prošla godine - rekao je Kristou.

On je dodao da usporavanje ekonomije utiče na fiskalnu sliku, te je došlo do pada prihoda od indirektnih poreza, a to usporavanje će uticati i na druge poreze.

- Ohrabruje nas to što su premijer Dodik i njegova Vlada svjesni ovih izazova - rekao je Kristou.

FBiH

Kostas Kristou sljedeće sedmice bi trebalo da se sastane i razgovara sa predstavnicima Vlade FBiH, Centralne banke i Savjeta ministara BiH.

Dodik je podsjetio da je MMF došao da sagleda situaciju u RS i FBiH kako bi se reaktivirali razgovori o stend baj aranžmanu i pomoć BiH putem kreditne podrške MMF-a, "što je veoma važno imajući u vidu finansijsku situaciju i kretanja u globalnoj ekonomiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana