Srpska ima uslove za još veći izvoz

M.Čigoja, D. Ćosić
Srpska ima uslove za još veći izvoz

BANjA LUKA - Proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda najznačajnija je za nastup Srpske na inostranom tržištu i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita RS, smatra predsjednik Privredne komore regije Bijeljina Mihajlo Vidić.

- To su proizvodi za čiju proizvodnju imamo veoma dobre uslove i koje bi trebalo da izvozimo u većem obimu nego što to sada činimo - rekao je Vidić.

Dodao je da je zbog toga neophodno poboljšanje kvaliteta i podsticanje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

- Nažalost, mnogo je proizvoda koje uvozimo, a koje bi mogli da proizvodimo. Glavni razlog toga je liberalizacija tržišta. Da bi zaštitile domaću proizvodnju, zemlje u inostranstvu uvode određene standarde koje uvoznici moraju da ispune i na taj način smanjuju uvoz - kazao je Vidić.

Dodao je da je za izvoz RS veoma značajna i drvoprerađivačka industrija, iako je sada došlo do smanjenja proizvodnje.

- Mislim da bi supstitucija uvoza i agresivniji nastup na inostranom tržištu sigurno uticao na povećanje izvoza - naglasio je Vidić.

RS je u januaru ove godine ostvarila ukupan obim robne razmjene sa inostranstvom od 308.958.000 maraka, od čega je vrijednost izvoza 99.453.000 KM, a uvoza 209.505.000 KM. Deficit robne razmjene je 110.052.000 KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom 47,5 odsto, što u odnosu na januar prošle godine predstavlja smanjenje robne razmjene za 11 odsto.

Prema statističkim podacima iz RS se najviše izvoze hrana i žive životinje, piće i duvan ali i mineralna goriva, maziva i srodni proizvodi, dok se najviše uvoze nafta i naftni derivati, hrana i hemijski proizvodi.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da se izvoz iz RS     iz godine u godinu povećava. Tako je 2003. godine iz RS izvezeno robe u vrijednosti oko 610 miliona maraka, 2004. godine oko 840 miliona KM, dok je 2007. godine izvezeno razne robe vrijedne oko milijardu i 670 miliona maraka. Kada je u pitanju uvoz, i on se iz godine u godinu povećava.

- Tako je 2003. godine RS uvezla robu vrijednu oko dvije milijarde i 270 miliona maraka, dok je 2007. godine uvezeno oko tri milijarde i 340 miliona maraka vrijedne robe. Pokrivenost uvoza izvozom 2003. godine iznosila je 26,8 odsto, dok je 2007. godine bila 49,9 odsto -  podaci su Zavoda.

Duvan

Zemlje u koje Srpska najviše izvozi su Italija, Srbija i Hrvatska, dok najviše uvozimo iz Srbije, Hrvatske i Njemačke.

Jedan od značajnih izvoznih artikala u prošloj godini, prema Vidićevim riječima, bio je i duvan čija će proizvodnja, prema najavama Vlade, takođe biti stimulisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana