Srpska buduća evropska regija

Agencije
Srpska buduća evropska regija

Banjaluka - Evropska unija sve više postaje zajednica regiona koji dijele zajedničke vrijednosti, a Republika Srpska se savršeno uklapa u taj kontekst kao buduća evropska regija, poručili su profesori i studenti Katoličkog univerziteta iz belgijskog grada Luven na prijemu kod predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Osim o evropskim integracijama, studenti i profesori su sa Dodikom razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i načinu funkcionisanja BiH.

Profesor na Katoličkom univerzitetu u Luvenu Ketrin Burda izrazila je zahvalnost predsjedniku Srpske na prijemu, ističući da je profesorima i studentima bila čast da razgovaraju sa njim i da se upoznaju sa radom institucija u Republici Srpskoj.

Burda je rekla da Univerzitet ima poseban program o postkonfliktnim područjima, u okviru kojeg je bila značajna i posjeta Republici Srpskoj, gdje nikad nisu boravili, iako su dolazili u BiH.

"Razgovarali smo o političkoj i ekonomskoj situaciji, ali i evropskim integracijama koje su kao garant stabilnosti važne za cijeli region. EU nije samo unija država, radi se o zajedničkim vrijednostima koje dijele njeni stanovnici, a sve više i više je zajednica regiona", rekla je Burda.

Profesor političkih nauka sa Katoličkog univerziteta iz Luvena Vinsent Efrin rekao je da su studenti i profesori tokom prijema pitali Dodika za njegove lične stavove o perspektivama integracija u EU i pitanjima nezavisnosti zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana