Srpska bogata energetskim resursima

S. T.
Srpska bogata energetskim resursima

BANjALUKA - Republika Srpske je jedna od rijetkih zemalja koja nema problema sa nedostatkom energetskih resursa, ali je potrebno da ih na pravi način iskoristi, zaključeno je u petak na javnoj raspravi o Nacrtu strategije razvoja energetike RS do 2030. godine.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić rekao je, da su javne rasprave širom RS bile izuzetno uspješne.

- U Trebinju je konstatovano da je potrebno kvalitetnije koristiti fosilna goriva u rudniku Gacko, te koristiti vjetropotencijal, obnovljive izvore energije i solarne energije. U Palama i Bijeljini otvorena su pitanja boljeg uređenja sektora gasa i fosilnih goriva u Ugljeviku - rekao je Glamočić.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić rekao je da energetiku treba razvijati u korist ukupnog ekonomsko-socijalnog razvoja RS.

Milorad Dokić iz Udruženja "Vrbanjski biseri" istakao je da bi, pored agronomije i ekologije, energetika trebalo da bude najvažniji dio u cjelokupnom razvoju Srpske.

Strategiju razvoja energetike RS do 2030. godine izradio je Ekonomski institut iz Banjaluke i Institut Hrvoje Požar iz Zagreba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana