Srbin zaradi za dva dana ono što Nijemac za sat

Telegraf.rs
Srbin zaradi za dva dana ono što Nijemac za sat

Prosječan radnik u Srbiji za jedan sat rada zaradi tek malo više od dva evra. To znači da bi prosječnom srpskom radniku trebalo gotovo 15 radnih sati da bi zaradio onoliko koliko prosječan francuski ili njemački radnik zaradi za svega jedan sat.

U Srbiji je odavno postalo nezahvalno mjeriti standard građana čak i na osnovu prosječne mjesečne zarade, još više mjeriti prosječnu zaradu po satu, a najbolnije bi definitivno bilo porediti je s razvijenim zemljama. Ako bismo se ipak upustili u to, podaci bi bili poražavajući.

Šveđani su, recimo, zadovoljni sa satnicom vrijednom oko 39 evra. Preko centralne Evrope sa oko 34 evra u Njemačkoj i Francuskoj do zemalja istočnog bloka cifra se spušta na najviše 10 evra, što je slučaj u Češkoj, da bi polako ka Balkanu opadala na 4 evra u Rumuniji, 3 evra u Bosni i Hercegovini i, najzad, 2,2 evra u Srbiji.

Srpski radnik je tako u nezavidnom položaju jednog od najmanje plaćenih u Evropi, a i šire.

Da podsjetimo, navedeni podaci važe samo za one sa prosječnom platom. Takvih je u Srbiji, nažalost, sve manje, dok se broj radnika na minimalcu od jednog evra na sat, iz dana u dan povećava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana