Srbiji 200 miliona kubnih metara gasa

Glas Srpske
Srbiji 200 miliona kubnih metara gasa

BEOGRAD, BEČ - Ruski "Gasprom" obezbijediće 200 miliona kubnih metara gasa za tržište Srbije, koji će biti uskladišteni u Mađarskoj, javile su agencije.

Takav dogovor postigli su u Beču predstavnici Srbijagasa, ruskog "Gasproma" i njemačkog energetskog koncerna EON-a. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović u izjavi za B92 obećava toplu zimu, čak i ako se ponovi rusko-ukrajinska kriza.

Čini se da je Srbija naučila lekciju i da ovu zimu dočekuje spremnija. Skladište gasa Banatski dvor počelo je da se puni, a u Beču je dogovoreno da ruski "Gasprom" obezbijedi i 200 miliona kubnih metara gasa koje će se skladištiti u Mađarskoj. Na osnovu postignutog dogovora Srbija će u slučaju krize moći iz Mađarske dopremiti tri miliona metara kubnih gasa dnevno.

Inače, dnevne potrebe potrošača u Srbiji, bez industrije, iznose šest miliona kubnih metara gasa.

Ipak, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je za B92 da će te količine biti dovoljne i u slučaju da se ponovi scenario s početka ove godine, kada su Balkan i veći dio Evrope ostali bez ruskog gasa.

- Gas koji bismo u slučaju nove krize povlačili iz mađarskog skladišta Srbija će plaćati po istoj ceni po kojoj i inače plaćamo "Jugorosgasu" - kaže Bajatović.

Generalni sekretar Udruženja za gas Vojislav Vuletić podsjeća da Srbija sada skladišti gas u Mađarskoj, zato što - uprkos obećanjima aktuelne vlasti, skladište Banatski dvor nije završeno. On vjeruje da je Srbija mogla da prođe još jeftinije da ima svoje skladište gasa.

- Nemački koncern EON je sigurno zainteresovan da što više proda iz podzemnog skladišta jer je cena kubnog metra iz podzemnog skladišta viša od cene kubnog metra koje se kupuje sada. I onda oni, kao dobri trgovci, kupe za dinar, na zimu prodaju za dva, i zainteresovani su da što više toga urade. A mi koji nemamo podzemno skladište moramo da se snalazimo na taj način i da kupujemo i zakupljujemo, klasično, to skladište u inostranstvu. Znači, interes je tu svih, a nama je najveći interes da imamo gas preko zime - rekao je Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas.

Komercijalne svrhe

Ukoliko se ne ponovi kriza s početka ove godine, gas iz skladišta u Mađarskoj biće korišćen za komercijalne potrebe srpskog tržišta, odnosno biće preprodavan. Za tri nedjelje očekuje se da će biti potpisani svi neophodni ugovori i dokumenti o skladištenju gasa u Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana