Srbijagas zagorčao život Alumini

Marina Čigoja
Srbijagas zagorčao život Alumini

Zvornik - Preduzeće "Srbijagas" iz Novog Sada povećalo je od 1. februara cijene svojih usluga kompaniji "Alumina" iz Zvornika za više od 13 puta, što će ovu firmu na godišnjem nivou koštati skoro milion KM.

"Alumina" se snabdijeva gasom iz Mađarske, a za njegov transport koristi cvjevovod zakupljen od "Srbijagasa". Iz zvorničke kompanije u petak je saopšteno da je od 1. februara cijena zakupa kapaciteta za transport gasa kroz Srbiju povećana sa dosadašnjih 54,98 na čak 724,11 dinara po kubiku na godišnjem nivou. "Srbijagas" je povećanje cijene opravdao odlukom svog Nadzornog odbora o novom cjenovniku pristupa sistemu za transport prirodnog gasa.

U "Alumini", međutim, naglašavaju da su tim izmjenama jedino oni znatno oštećeni, jer je za sve ostale korisnike usluga poskupjela od pet do 20 odsto.

- Zbog ovakve odluke "Alumina" će do kraja godine imati uvećana izdvajanja za oko 550.000 dolara na ime troškova zakupa kapaciteta transportnog sistema, što je približno jednomjesečnoj neto zaradi 1.200 radnika ove fabrike - navode u "Alumini".

U menadžmentu ove kompanije kažu da ovoliko poskupljenje nije zabilježeno u praksi i da bi odluka "Srbijagasa" mogla imati nesagledive posljedice na njihovo poslovanje.

- Razmjere povećanja cijena ugrožavaju poslovnu filozofiju do dovođenja u pitanje opstanka cijelog koncepta. Naša tržišna pozicioniranost ne dopušta takvu vrstu poslovnog luksuza - istakli su u "Alumini".

Navodeći da su sve dosadašnje obaveze prema "Srbijagasu" uredno servisirali, u "Alumini" su istakli da su iznenađeni činjenicom da ih iz srpske kompanije nisu ni obavijestili o mogućim izmjenama i razmjerama promjene cjenovnika.

- U poslovnom svijetu je uobičajeno da se do kraja godine potpisuju ugovori za narednu godinu. Tako je i "Alumina" u novu poslovnu godinu ušla sa preciziranim odnosima i definisanom cjenovnom strukturom prihoda i rashoda. Cijene naših proizvoda i poslovnu politiku za 2015. godinu gradili smo na bazi dosadašnjih troškova. Najnovijom odlukom "Srbijagasa" dovedeni smo u najnezahvalniju poslovnu poziciju - uzmi ili ostavi - naveli su u "Alumini", koja troši oko 30 miliona kubika prirodnog gasa godišnje.

Iz "Srbijagasa" u petak nisu odgovorili na pitanja u vezi sa poskupljenjem usluga za "Aluminu".

Obavijestili ministre

U "Alumini" su istakli da su sa odlukom "Srbijagasa" i njenim posljedicama po ovu fabriku upoznali ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića, Regulatornu komisiju za energetiku RS, ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića i Agenciju za energetiku Srbije. U "Alumini" su izrazili nadu da će u kratkom periodu biti pronađeno rješenje za ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana