Srbija učestvuje u gasovodu Sava

Glas Srpske
Srbija učestvuje u gasovodu Sava

SARAJEVO - Srbija je spremna da učestvuje u izgradnji gasovoda "Sava" koji bi išao kroz Republiku Srpsku do Banje Luke, rekao je juče u Sarajevu direktor preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

On je juče poslije sastanka sa direktorom preduzeća "BH gas" Almirom Bećarevićem u Sarajevu rekao da je namjera srbijanskog preduzeća da učestvuje u izgradnji gasovoda "Sava", pod uslovom da se postigne dogovor sa vlasnikom koncesije.

- Sve preporuke EU govore da, što više neka zemlja ima konekcija u gasnom sektoru, to je veća bezbjednost u snabdijevanju prirodnim gasom - rekao je Bajatović, prenijela je Srna.

Projektom izgradnje magistralnog gasovoda "Sava" predviđeno je da će gasovod ići od granice sa Srbijom preko Bijeljine do Novog Grada/Bosanskog Novog u dužini od oko 460 kilometara.

Bajatović je najavio da će sa predstavnicima iz RS u budućem periodu razgovarati o projektu "Južni tok" i da će uskoro biti potpisan ugovor po kojem će "Srbijagas" postati većinski vlasnik "Gas-prometa" iz Pala.

- Naša ideja je da uložimo u gasno tržište BiH, odnosno RS i Federacije BiH. U svakom slučaju, ono što u prvoj fazi možemo da uradimo je optimizacija postojećih tehničkih kapaciteta za transport gasa i da na bazi postojećih kapaciteta radimo na razvojnim planovima - kazao je Bajatović.
Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS ranije su najavili da su u toku pripreme za potpisivanje najavljenog ugovora o konverziji potraživanja "Srbijagasa" u akcije "Gas prometa" iz Pala.

Memorandumom o razumijevanju, koji su ranije potpisale vlade RS i Srbije, definisan je princip rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u zajedničkom preduzeću, kojim će  60 od 65 odsto akcija u svojini Akcijskog fonda RS u "Gasprometu" biti preneseno na "Srbijagas".

"Zenica - Brod"

Direktor "BH gasa" Almir Bećarević rekao je da je ekonomski isplativija izgradnja gasovoda "Zenica - Brod" nego gasovoda "Sava" i da su to pokazale studije izvodljivosti koje je finansirala Svjetska banka. On dodaje da je već data saglasnost od strane Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje gasovoda "Zenica - Brod".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana