Srbija srlja ka bankrotu

B92
Srbija srlja ka bankrotu

Beograd - Ukoliko kao država nastavimo da trošimo ovim tempom, to je siguran put ka bankrotu, rekao je predsjednik Fiskalnog savjeta Srbije Pavle Petrović.

- Odmah se moraju preduzeti mere, jer ukoliko javni dug nastavi putanju ka nebu, ne bismo mogli da pokrijemo manjak u budžetu, ne bismo mogli da se zadužujemo, ili bismo morali da se zadužujemo po nekim većim kamatnim stopama, znatno bi pala proizvodnja i sve to bi prouzrokovalo veći bol nego zamrzavanje plata i penzija u ovom trenutku - rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, fiskalni deficit umjesto planiranih 3,6 odsto BDP-a premašiće u ovoj godini 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u sljedećoj godini.

Uspjeh bi bio, kazao je on, da se ove godine stigne bar do 4,5 odsto BDP-a.

- Ukoliko budemo kasnili sa merama došlo bi do haotičnog smanjenja svih rashoda, plate i penzije će padati. Javne finansije se ne nalaze u dobrom stanju, deficit počinje ponovo da se povećava, samim tim i javni dug se povećava i to je put koji je neodrživ - istakao je Petrović za B92.

On je upozorio da ukoliko se nešto odmah ne preduzme, javne finansije u Srbiji za šest do sedam mjeseci neće biti održive. Petrović je kazao da sada ima malo više razumijevanja u Vladi, u odnosu na optimizam u martu, kada su iz Vlade tvrdili da su javne finansije dobre.

- To nije bio dobar optimizam, jer smo mi upozoravali da se ide u lošem pravcu. Sada se vide i argumenti, a tu su i brojevi koji ukazuju na stanje. Da su nas poslušali u martu, možda bi neke mere već bile preduzete - rekao je on i dodao da paket mjera, koje je Vlada pripremila krajem aprila, nije dovoljan za stanje koje je Fiskalni savjet identifikovao.

Govoreći o cijeni propuštenih prilika zbog izostanka strukturnih reformi, Petrović je rekao da se upravo zbog toga Srbija stalno vraća u neko krizno stanje, umjesto da uđe u ozbiljne, reformske promjene penzijskog sistema, javnih preduzeća, zapošljavanja u javnom sektoru...

- Reforma javnog sistema je osnovna greška zbog koje imamo ovakvu situaciju. Da su na vreme sprovedene reforme, ne bi moralo da se ponovo okreće ka kontroli penzija i plata. Morate nešto da uradite, da jednom progutate gorku pilulu, da se ne bi ponavljalo loše stanje i da biste imali dobre rezultate na duže staze - rekao je on.

Zamrzavanje

Premijer Srbije Ivica Dačić je kazao da neće biti zamrzavanja plata i penzija, da nije dogovoreno ni smanjivanje ni zamrzavanje. Prema njegovim riječima, o tome će u Vladi razgovarati sljedećih sedmica.

On je rekao da se moraju preduzeti mjere, a da jedna od njih mora da bude štednja i ponovio da se bez ekonomskog razvoja i investicija ne može napraviti korak naprijed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana