Srbija rekorder po inflaciji, BiH po nezaposlenosti

Glas Srpske
Srbija rekorder po inflaciji, BiH po nezaposlenosti

BEOGRAD - Rekorder po stopi inflacije u 2010. godini bila je Srbija, gdje je rast cijena dostigao 10,3 odsto, dok je u Crnoj Gori iznosila svega 0,5 odsto, Hrvatskoj jedan odsto, Makedoniji 1,6, a BiH 2,1 odsto.

Ovo se navodi u izvještaju Evropske komisije o ekonomskom oporavku na zapadnom Balkanu, prenijele su juče agencije.

Ekonomski oporavak na zapadnom Balkanu u prošloj godini bio je neujednačen, jer je u Srbiji rast BDP-a dostigao skromnih 1,8 odsto, a u Hrvatskoj je došlo do pada BDP-a od 1,2 odsto. Crna Gora je zabilježila rast BDP-a za 1,1 odsto, BiH 0,9, a Makedonija 0,7 odsto, navodi se u izvještaju EK.

U analizi Evropske komisije ističe se da je do ponovnog porasta inflacije na zapadnom Balkanu došlo zbog poskupljenja hrane i sirovina, posebno nafte na svjetskom tržištu.

Evropska komisija navodi da je do rasta ekonomije i BDP-a u regionu došlo prvenstveno zahvaljujući rastu izvoza, što je dovelo i do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita.

U izvještaju se kao jedan od najvećih problema navodi nezaposlenost, a rekorder u regiji je BiH sa 42,7 odsto nezaposlenih. Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je 20 odsto, a u Hrvatskoj 11,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana