Srbija prva u svijetu po ulaganju sa ledine

Agencije
Srbija prva u svijetu po ulaganju sa ledine

London - Srbija se našla na prvom mjestu u svijetu po privlačenju stranih direktnih grinfild investicija, pokazala je analiza uglednog "Fajnenšel tajmsa" za 2016. godinu.

Ugledni britanski poslovni dnevnik već treću godinu zaredom rangira zemlje na osnovu indeksa, koji je ustanovilo njegovo odjeljenje koje se bavi analizama ekonomskih i finansijskih tokova u svijetu "fDi Intelidžens".

Prema globalnom indeksu stranih direktnih grinfild investicija, odnosno ulaganja sa ledine, Srbija je imala skor od 12,02 poena. To ukazuje da je ova zemlja privukla prošle godine 12 puta više takvih investicija nego što bi se moglo očekivati od privrede te veličine.

- Srbija je zauzela prvo mjesto na listi, zahvaljujući regulatornim reformama, isplativim troškovima rada i pristupu jedinstvenom tržištu Evropske unije. Srbija je napredovala za sedam pozicija na 44. mjesto Duing biznis listi Svjetske banke, zahvaljujući reformama kojima je skraćeno vrijeme za registraciju kompanije i izdavanje građevinske dozvole. Troškovi rada, u fabrici auto-komponenti sa 400 radnika u Srbiji, na primjer, upola su manji nego kod regionalnih konkurenata, poput Mađarske i Turske - navedeno je u obrazloženju.

Strani investitori su u prošloj godini najavili 77 grinfild projekata u Srbiji, što je značajan skok u odnosu na 57 godina ranije.

- Više od polovine projekata, 53 odsto, su u sektoru proizvodnje, prvenstveno u industriji elektronskih komponenti i auto-dijelova, te u sektorima nekretnina i tekstila. Srbija je većinu investitora privukla kao izvozna platforma prije nego kao samostalno tržište. Ona ima pristup jedinstvenom tržištu EU za svoje industrijske proizvode zahvaljujući Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - ocijenili su stručnjaci "Fajnenšel tajmsa".

Kreiranje indeksa

Indeks performansi stranih direktnih grinfild investicija mjeri atraktivnost zemlje kao destinacije za grinfild investicije u odnosu na veličinu njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U indeks ulaze samo grinfild ulaganja, a ne i spajanja i akvizicije, krediti unutar preduzeća i druge forme prekograničnog investiranja. Od 94 analizirane zemlje, među kojima nema BiH, 68 ima indeks veći od jedan, što znači da njihov udio u globalnim stranim direktnim grinfild investicijama nadmašuje njihov udio u globalnom BDP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana