Srbija prodala NIS za 400 miliona evra

Glas Srpske
Srbija prodala NIS za 400 miliona evra

MOSKVA - Vlada Srbije i "Gasprom" potpisali su Ugovor o prodaji 51 odsto Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra, ruskoj kompaniji i dokumente o izgradnji gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa, javile su agencije.

Sporazumom su predviđene i investicije u NIS-u, vrijedne od 550 miliona evra, od čega će 490 miliona biti uloženo u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, dok će 60 miliona biti namijenjeno ekološkoj zaštiti.

Predsjednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su i zajedničku izjavu, koja će biti politička garancija da će Srbija dobiti gasovod "Južni tok" i da će biti završeno podzemno skladište gasa Banatski Dvor. Tadić i Medvedev ocijenili su uoči potpisivanja energetskog sporazuma, da je taj aranžman osnov energetske stabilnosti dvije zemlje, ali i čitavog regiona.

Medvedev je rekao da su sporazumi o ekonomskoj saradnji veoma važni za obje zemlje i da daju osnov za saradnju Rusije i Srbije u budućnosti.

- Energetska saradnja dvije zemlje istovremeno je osnov za stvaranje energetske stabilnosti Srbije, ali i čitavog regiona - istakao je Medvedev. Naveo je da se odnosi Beograda i Moskve dobro razvijaju i izrazio nadu da će ekonomska saradnja dvije zemlje biti još intenzivnija.

Tadić je kazao da je Srbija u pregovorima o naftno-gasnom aranžmanu sa Rusijom postigla veoma mnogo i odbranila vitalne nacionalne interese.

- To su bili vrlo kompleksni pregovori, u kojima je svaka strana branila svoje interese. Mislim da smo postigli veoma mnogo, imajući u vidu početni papir od kojeg smo krenuli. Naravno, nikada tokom pregovora ne ostvarite sve što ste željeli, ali u cjelini mislim da možemo da budemo zadovoljni - rekao je Tadić.

Dodik

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je Srni da u potpunosti podržava potpisivanje energetskog sporazuma između Srbije i Rusije.

- Uvjeren sam da će partnerstvo Srbije i Rusije biti održano na pravim osnovama i smatram da je to dobar potez za Srbiju - ocijenio je Dodik i istakao da će potpisivanje sporazuma bitno smanjiti strasti u Srbiji, prije svega političke.
Dodik je istakao da su iskustva Srpske u procesu privatizacije Rafinerije nafte u Brodu sa ruskim partnerom potpuno pozitivna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana