Srbija postaje važno energetsko čvorište

Glas Srpske
Srbija postaje važno energetsko čvorište

BANATSKI DVOR - Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru pušteno je juče u rad, uz ocjenu predsjednika Srbije Borisa Tadića da je to potvrda ispravnosti odluke o strateškom partnerstvu sa "Gaspromom" i da Srbija ima potencijal da postane važno energetsko čvorište u jugoistočnoj Evropi.

Tadić je, ističući važnost postojanja kapaciteta za skladištenje energenata, podsjetio na probleme koje je Srbija imala prije nekoliko godina zbog blokada isporuka ruskog gasa, zbog čega su trpjeli i privreda i domaćinstva.

Prema Tadićevim riječima, pokazalo se da je odluka o strateškom partnerstvu s "Gaspromom" bila ispravna, i ono će biti uspješno i u budućnosti.

- Verujem da će 'Srbijagas' uspeti da se izbori sa ekonomskim teškoćama, da će u idućem periodu doći do novih investicija u razvoj, ne samo u domenu nafte i gasa, već i oblasti proizvodnje električne energije - kazao je Tadić.

Skladište u Banatskom Dvoru sa Tadićem su posjetili i predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Banatski Dvor ima kapacitet od 450 miliona kubnih metara. Ovaj objekat je u funkciji obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije.

Saradnja "Gasproma" i "Srbijagasa" na izgradnji Banatskog dvora osniva se na međudržavnom dogovoru o saradnji u industriji nafte i gasa, iz 2008. godine, a dogovor o formiranju zajedničkog projekta potpisan je oktobra 2009. U zajedničkom preduzeću "Gasprom" ima udio od 51, a "Srbijagas" 49 procenata.

Miler je, prilikom puštanja u rad podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor rekao da je to prvi objekat u okviru projekta "Južni tok". On je ukazao na zainteresovanost ove kompanije da investira u izgradnju gasnih centrala u Srbiji.

Miler je rekao i da je "Gasprom banka" spremna da otvori filijalu u Srbiji i da je to jedno od pitanja koje će biti razmatrano.

Tadić je juče sa Milerom razgovarao o budućoj saradnji Srbije i "Gasproma" i realizaciji projekta gasovoda "Južni tok".

Miler je juče trebao obići i Rafineriju nafte u Pančevu, gdje je trebalo da otvori komandni centar. On je najavio da će modernizacija te rafinerije biti završena do kraja 2012. godine.

- U modernizaciju pančevačke rafinerije biće uloženo 550 miliona evra - rekao je Miler i dodao da će godinu po završetku tog projekta NIS izvoziti naftne derivate u vrijednosti od milijardu evra.

Cijene gasa

Miler je kazao da će se razgovarati i o dugoročnoj isporuci ruskog gasa za Srbiju po nižoj cijeni i dodao da prije konačnog dogovora treba da bude potpisan međudržavni sporazum između Srbije i Rusije o isporukama gasa za srpsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana