Srbija pokrenula prodaju Galenike

Glas Srpske
Srbija pokrenula prodaju Galenike

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je juče javni poziv za izražavanje interesovanja potencijalnih investitora za "Galeniku", što je prvi korak u privatizaciji ove zemunske farmaceutske kompanije, javio je Tanjug.

Neobavezujuće ponude moći će da daju investitori koji su otkupili informacioni paket, koji su u farmaceutskoj industriji u posljednjih uzastopnih pet godina i koji su u finansijskoj 2008. godini ostvarili prihod od prodaje farmaceutskih proizvoda veći od sto miliona evra, navodi se u pozivu koji je juče objavljen u listovima "Fajnenšel tajms" i "Politika".

Ponudu će moći da daju i finansijski investitori koji su otkupili informacioni paket, a čija je ukupna aktiva na kraju 2008. godine bila veća od 250 miliona evra.

Rok za dostavljanje zahtjeva za otkup informacionog paketa, čija je cijena 10.000 evra, a koji sadrži detalje o kompaniji, informacioni memorandum i uputstvo za ponuđače, jeste 19. februar, dok je rok za dostavljanje indikativnih ponuda za kupovinu akcija "Galenike" 19. mart 2010. godine, piše u pozivu.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Nebojša Ćirić rekao je da je ovo pretkvalifikacioni tender o zainteresovanosti za privatizaciju, a pravo da se jave imaju i strateški i finansijski investitori.

- Strateški su farmaceutske kompanije, a finansijski su određeni investicioni fondovi - rekao je Ćirić i dodao da je ideja bila da se proširi obuhvat investitora i da se omogući svima koji su zainteresovani da se jave.

Ćirić obajšnjava da će poslije prikupljanja ponuda potencijalnih investitora, svaka od njih biti analizirana, te će u dogovoru sa rukovodstvom i sindikatom "Galenike" biti donesena finalna odluka o tome da li će doći do privatizacije "Galenike" i pod kojim uslovima.

Kupci

Interesovanje za preuzimanje "Galenike" ranije je izrazila vršačka kompanija "Hemofarm". Predsjednik Upravnog odbora "Hemofarma" i potpredsjednik njemačke "Štada grupe", vlasnika "Hemofarma", Miodrag Babić potvrdio je da je "Štada" zainteresovana za kupovinu "Galenike". Glavni konkurent "Hemofarmu" na tenderu za "Galeniku" mogao bi da bude i grčki "Alapis" koji je u Srbiji vlasnik "Šumadijaleka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana