Srbija podržava krak “Južnog toka” kroz RS

RTRS
Srbija podržava krak “Južnog toka” kroz RS

Novi Sad - Generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović izjavio je danas da će preduzeće na čijem je čelu, kao i država Srbija logistički, tehnički i pravno podržati izgradnju kraka Južnog toka kroz Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

Bajatović je, poslije sastanka s ministrom za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Željkom Kovačevićem, rekao novinarima da Srbija i Republika Srpska treba da počnu da rade razvojne projekte što, kako je kazao, gradnja Južnog toka svakako jeste.

U Republici Srpskoj je formirana kompanija “Gas-Res” koje će imati istu ulogu kakvu “Srbijagas” ima u Srbiji, rekao je Bajatović, dodajući da se u Republici Srpskoj planira izgradnja dvije gasne centrale i da će i tim projektima “Srbijagas” dati podršku.

Govoreći o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju, Bajatović je naglasio da će glavni projekat sigurno biti završen do 30. juna, a da će izgradnja početi u decembru.

- Imamo garancije četiri ruske banke da su spremne da isprate projekat “Južnog toka” kroz Srbiju, mada ćemo raspisati tender, pa možda pobedi neka banka koja nije iz Rusije - rekao je Bajatović, dodajući da se privode kraju pripreme za raspisivanje tendera za cijevi i za kompresore i da će u septembru biti raspisan tender za izvođače radova na izgradnji gasovoda.

Direktor “Srbijagasa” je kazao da je izvjesno da će u poslovima izgradnje i u cijelom projektu Južnog toka učestvovati i veliki broj domaćih firmi koje će biti angažovane u poslovima vrijednim 600 do 800 miliona evra.

- Već je izvesno da će se graditi četiri gasne centrale na teritoriji Srbije - u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i u Pančevu, a postoji ideja za izgradnju i pete gasne centrale u Paraćinu koja će biti manjeg kapaciteta - rekao je Bajatović.

Ministar za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Kovačević kazao je da je od Bajatovića dobio iskrene i bitne informacije u vezi sa krakom “Južnog toka” koji će ići kroz Republiku Srpsku.

- Sve informacije su nam dragocjene da bi imali što manje problema prilikom realizacije - rekao je Kovačević, naglasivši da je od direktora “Srbijagasa” dobio još jedno uvjeravanje da će krak “Južnog toka” sigurno ići kroz Republiku Srpsku.

Ističući važnost činjenice da će krak “Južnog toka” ići kroz Republiku Srpsku, Kovačević je kazao da je vlada Republike Srpske taj projekat proglasila Projektom od nacionalnog značaja.

- Izgradnjom kraka Južnog toka u Republici Srpskoj biće podmirene sve potrebe Republike Srpske za prirodnim gasom - rekao je Kovačević.

Vrlo brzo, saradnja sa “Srbijagasom” biće spuštena na operativni nivo, kada će svoju riječ dati stručnjaci, inženjeri, tehničari i pravnici, što će prektično značiti početak realizacije projekta izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku, rekao je Kovačević.

On je naglasio da će Srpska krakom gasovoda, prije svega, dobiti dugoročno obezbjeđivanje energetske stabilnosti.

- Kada postoji energetska stabilnost, tada Republika Srpska postaje ozbiljan privredni partner investitorima, kako u samoj Srpskoj, tako i za investitore iz inostranstva. Kvalitetan i jeftin gas biće temelj prave privredne eksplozije Srpske - naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da o značaju izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” govori i činjenica da je taj projekat proglašen nacionalnim interesom.

- Kao što je poznato, Vlada Republike Srpske je projekat izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku proglasila nacionalnim interesom što apsolutno sve govori o njegovom ogromnom značaju - konstatovao je Kovačević.

Osim Kovačevića i Bajatovića, u razgovoru o realizaciji gradnje gasovoda “Južni tok”, kao i njegovog kraka kroz Srpsku, učestvovao je i vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” iz Banjaluke Slobodan Puhalac.

Predviđeno je da kapacitet kraka “Južnog toka” kroz Republiku Srpsku bude dvije milijarde metara kubnih gasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana