Srbija: Od danas sve skuplje zbog PDV-a

Agencije
Srbija: Od danas sve skuplje zbog PDV-a

Beograd - Za građane Srbije 1. oktobar donosi veće cijene zbog povećanja PDV-a, javile su agencije.

Povećane su i akcize za benzin i cigarete, dok je za Beograđane skuplji prevoz i grijanje.

Opšta stopa PDV-a je povećana sa 18 na 20 odsto, mada je za osnovne životne namirnice i dalje ostala niža stopa PDV-a od 8 odsto.

Zbog povećanja cijena energenata, grad Beograd je prinuđen da od 1. oktobra odobri korekciju cijene grijanja za 18,5 i gradskog prevoza za 20 procenata.

Akciza na dizel gorivo povećane su za pet, a na tečni naftni gas za 12 dinara.

Skuplje su i cigarete, koje će nakon povećanih akciza, prema računici samih proizvođača duvanskih proizvoda, poskupjeti 20 dinara po pakli.

U kojoj će mjeri povećanje gornje stope PDV-a i akciza uticati na cijene, zavisi prije svega od odluke proizvođača da li treba da to prebace na potrošače, kaže za Novosti Milica Bisić, savjetnik za poreski sistem u Ministarstvu finansija i privrede.

To zavisi od konkurencije među proizvođačima, ali i od njihove procjene toga kolika su raspoloživa sredstva domaćinstava. Neki će vjerovatno povećanje u potpunosti prebaciti na kupce, ali neki neće.

Fiskalni savjet, s druge strane, ima preciznu kalkulaciju o tome koliko će više novca porodice trošiti. Proračuni kažu da će prosječno domaćinstvo sada imati za 0,89 odsto veće izdatke.

- Najveće povećanje troškova podnijela bi najbogatija domaćinstva, čiji bi se troškovi povećali za jedan odsto, dok bi najmanje povećanje poreskog opterećenja, snosila najsiromašnija domaćinstva - objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog savjeta.

- Njima bi u proseku rast troškova bio 0,74 odsto. Učešće potrošnje po opštoj stopi PDV najviša je kod najbogatijih domaćinstava. Najsiromašnija domaćinstva troše na osnovne životne namirnice, a za njih se PDV ne mijenja - naveo je on.

Ako je suditi po trgovcima, oni neće u cijene ugraditi pun iznos povećanja PDV-a. Tako makar poručuje potpredsjednik „Agrokora" za maloprodaju Ante Todorić.

On kaže da povećanje PDV-a neće prouzrokovati drastičnije promjene i da "očekuje da bi cijene mogle porasti za oko jedan odsto".

Cigarete i dalje jeftine

Cigarete će u Srbiji i poslije najnovijeg poskupljenja biti upola jeftinije nego u Rumuniji i Bugarskoj, a čak tri puta nego u zapadnim zeljama.

Poslije povećanja akcize na cigarete, ona će u Srbiji i dalje biti tri puta niža od minimuma koji propisuje Direktiva Evropske unije za sljedeću godinu, kaže Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog savjeta.

Sličan stav ima i Srećko Nakić, potpredsjednik „Atlantik grupe" koja u vlasništvu ima brojne prehrambene brendove.

On kaže da ih ne brine povećanje PDV u Srbiji i ističu da je u Hrvatskoj PDV 25 odsto, pa da to nije značajnije uticalo na rast cijena njihovih proizvoda.

Po nižoj stopi PDV-a, od osam odsto, i dalje će se oporezovati isti proizvodi kao i do sada.

To su hljeb, pekarski proizvodi, mlijeko i mliječne prerađevine, brašno, šećer, jaja, ulje, voće, povrće, meso, komunalne usluge, lijekovi, vještačko đubrivo, drvo za ogrev, prirodni gas, kompjuterska oprema, knjige, dnevne novine i hotelski smještaj.

Potpredsjednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je ranije da da povećanje PDV-a od dva odsto ne bi smjelo da utiče na cijenu hrane, kao i da poskupljenje osnovnih namirnica nije opravdano.

Krkobabić je naveo da je potpuno neopravdano poskupljenje "zejtina, šećera, brašna ili hljeba, kada te namirnice imamo u Robnim rezervama".

On očekuje i da inspekcije spriječe prodaju skupljih namirnica 'na crno'.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana