Srbija makroekonomski stabilna

Glas Srpske
Srbija makroekonomski stabilna

MOKRA GORA - U Srbiji je obezbijeđena makroekonomska stabilnost i očekuje se da će 2012. biti mnogo bolja nego ova godina, rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je u petak na otvaranju ljetnjeg "Vivaldi foruma" na Mokroj Gori istakao da je optimista u pogledu evropskih integracija Srbije, kao i da taj proces nije samo politička stvar, već prevashodno ima ekonomski sadržaj i od najvećeg je značaja za privredu zemlje i životni standard stanovništva.
On je naglasio da je u protekle tri godine od formiranja aktuelne Vlade napravljen gigantski korak naprijed u procesu evropskih integracija i očekuje se da do kraja godine Srbija dobije status kandidata i termin za započinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, a za 2012. prognozira se 4,5 odsto, ali te stope rasta i dalje su nedovoljne da se značajnije osjete "na džepu građana".

Zato, naglasio je Cvetković, i dalje mora da se radi na otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti.

Cvetković je pomenuo i da nije tačno da budžet Srbije utiče na generisanje likvidnosti u srpskoj ekonomiji, kao ni da se Srbija pretjerano zadužuje, jer je to već definisano pri donošenju budžeta kada je određen deficit.

Cvetković je naveo i da Srbija ima odlične odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama, kao i dobre bilateralne odnose sa najznačajnijim zemljama, kao što su Kina, Rusija i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana